DruštvoRegionVesti

Fejzić: Ova država nikada neće imati problem sa manjinama

U velikoj sali KIC Malesija u Tuzima, sinoć je održana svečana akademija dvanaeste generacije maturanata i osme generacije maturantkinja medrese “Mehmed Fatih”, piše CdM.

Jedina odgojno-obrazovna institucija ovakve vrste u Crnoj Gori, ove godine iznjedrila je 43 maturantkinje i 30 maturanata. Sa njih 73 koliko ih medresa “Mehmed Fatih” ispraća u nove životne pobjede, kroz obrazovanje u ovoj srednjoj školi, prošlo je nešto više od 600 učenika i učenica.

Hafiz Sulejman ef. Bugari je proćitao odlomak iz Kur’ana.  Voditelji programa, u svojstvu domaćina, prof. Afan Latic i prof. Fahreta Giliq poželjeli su dobrodošlicu roditeljima i gostima akademije, prenosi RTV Novi Pazar.

Milatović prisustvovao akademiji

Pored roditelja maturanata, profesora i odgajatelja, svečanoj akademiji su prisustvovali i reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, direktor Medrese Amer ef. Šukurica, potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović, ministri, poslanici u Skupštini Crne Gore, predsjednik Skupštine Opštine Tuzi, ambasadori, atašei u ambasadama Turske i Saudijske Arabije, direktor Fonda za ostvarivanje manjinskih prava, koordinator TIKA, predstavnici instituta Yunus Emre, te predstavnici medija.

Direktor Medrese Amer ef. Šukurica istakao je ulogu medrese u životu muslimana Crne Gore,. Poručio da se samo mukotrpnim radom može postići uspjeh kakav su postizale generacije učenika ove medrese.

Milatović prisustvovao akademiji, Crna Gora
Milatović prisustvovao akademiji, Crna Gora

“Dragi učenici, Medresa vam je dala vjetar, a vi ste pružili jedra ka sopstvenom uspjehu”, zaključio je Amer ef. Šukurica.

Nakon obraćanja direktora prikazan je kratkometražni film u produkciji učenika i učenica medrese.

Reis Rifat ef. Fajzic istakao je da je kur’anska uputa učenju i sticanju znanja ono čemu trebamo i moramo težiti. “Jer je to jedini i najbolji put ka uspjehu”, poručio je.

Fejzić: Ponosan sam na generacije medrese

Takođe je napomenuo, da je ponosan na generacije učenika ove medrese, jer je njihov uspjeh  znak da je Islamska zajednica uspjela u svojoj misiji.

Reis je naglasio da je “Crna Gora država u kojoj želimo svi da postižemo svoje uspjehe i stremimo ka njima”.

Svečana akadamija medrese “Mehmed Fatih”
Svečana akadamija medrese “Mehmed Fatih”

“Ovo je država svih nas. Ovo parče neba i zemlje pripada i nama, za svakoga od nas ima mjesta u njoj. Poštovani predsjedniče Milatoviću, budite uvjereni da nikada ova država neće imati problem sa manjinama. I to je jedinstven primjer u svijetu”, zaključi je reis Fejzić.

Milatović je istakao izuzetnu čast i zadovoljstvo svojim prisustvom na Akademiji, te se zahvalio domaćinima na pozivu.

“Ova akademija je lijep povod da se podsjetimo koliko je važno da njegujemo i promovišemo ideale zajedništva i saradnje. Jer multikulturalizam je neprikosnoveni temelj ove države. A islam i Islamska kultura i tradicija su duboko urezani u tradicionalne vrijednosti naše države”, kazao je on.

Predsjednik je čestitao učenicima i njihovim roditeljima, te im poželio mnogo uspjeha.

Na kraju su uručene diplome Luča najboljim učenicima.

Nagrađeni najbolji učenici

Najbolji učenici su: Abida Ljuljanaj, Ajla Orahovac, Bahar Zukorlić, Mensura Drešević, Saliha Fejzić, Arta Ljuljanović, Amina Ramdedović, Asmera Ramčilović, Dalila Halilović, Ernesta Hasić, Lejla Hasanović.

Svečana akademija medrese ''Mehmed Fatih'', Crna Gora
Svečana akademija medrese ”Mehmed Fatih”, Crna Gora

Njima su diplome Luča uručili Reis Fejzić i predsjednik Milatović, a ataše u ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Amir El Amzi im je uručio i novčane nagrade.

Veliku pomoć i podršku radu medrese od njenog osnivanja pruža turska razvojna agencija TIKA, kao vid zahvalnosti, reis Rifat ef Fejzić je ovom prilikom uručio zahvalnicu koordinatoru TIKA-e za Crnu Goru Abdurrahmanu Topraku.

U ime kolektiva medrese direktor Amer ef. Šukurica je uručio priznanja dvojici profesora Turskoga jezika Husein Diker i Egun Yilmaz, za predan rad tokom petogodišnjeg službovanja u Crnoj Gori.

 

Izvor: cdm.me

Podeli