Društvo

Sevdalinka ,,Kiša bi pala,, priča o Ibrahim-begu iz Novog Pazara

Da li ste znali da  jedna od najpoznatijih sevdalinkiKiša bi pala, pasti ne može” govori o  Ibrahim-begu Sokoloviću, iz Novog Pazara, koji je porodicu osnovao u Sarajevu?


Ovo je priča iz vakta austrijske vladavine nad Bosnom, prenosi Rtv Novi Pazar.

Jednog dana, supruga austrijskog oficira obratila se Ibrahim-begu u da joj protumači san. San je otkrio da joj je suprug nevjeran. Pratila je supruga određeno vrijeme i brzo se uvjerila da ima ,, drugu,,. To je bio razlog da se razvedene i započne novi život.  Kako je često obilazila Ibrahim-bega i njegovu porodicu, zaljubila se u islam i postala muslimanka.

Ova situacija je izazvala nezadovoljstvo austrijskih vlasti, koje su Ibrahim-bega optužile za magiju i izazivanje nemira.

Osuđen je na smrt vješanjem. Odveden je na Vrace, mjesto pogubljenja, u  pratnji svog brata Alije.  Prije izvršenja kazne, Ibrahim se obratio bratu s ovim riječima: 

Brate Alija, brini o mojoj djeci kao da su tvoja. Kada šiješ odjeću za svoju djecu, šij i za moju. Neka mojoj bude crna, a tvojoj crvena, kako bi se razlikovali i znali da nemaju oca.”

Dok su ga vodili prema vješalima, nebo se zamračilo. Kiša je počela padati, sve jače i obilnije, plaveći Vrace. Tri dana je neprestano lila, pola Sarajeva je bilo pod vodom.

Danas je ostala  ova sevdalinka da nas sjeća na Ibrahim Bega – Pazarca i njegovu tužnu sudbinu.

Sličnu predaju zabilježio je 1977. godine  prof. dr. Munib Maglajlić u Godišnjaku Odjeljenja za književnost Instituta za jezik i književnost u Sarajevu, pod naslovom: “Sarajevska balada o na smrt osuđenom”

Galib Gicić

Tekst sevdalinke:

Kisa bi pala, pasti ne moze
Kisa bi pala, pasti ne moze
Sunce bi sijalo, sjati ne moze
Sve zbog zalosti, Ibrahimbega

Ibrahimbega svezana vode
Ibrahimbega svezana vode
Svezana vode da ga objese
Svezana vode da ga objese

Zanjim pristaje, brat mu Alija
Zanjim pristaje, brat mu Alija
Brate Alija, pazi mi djecu
Pazi i moju, kao i svoju

Kad svojoj djeci, krojis haljine
Kad svojoj djeci, krojis haljine
Kroji i mojoj, kao i svojoj
Nek se ne pozna da su siročad

Podeli