DruštvoVesti

Borba sa poplavama – Na snazi vanredna situacija u 52 opštine i gradu ; Srušio se most u Mrčajevcima

Zbog obilnih padavina koje su zahvatile našu zemlju vanredna situacija je proglašena na 52 opštini i gradu, dok je do ponoći evakuisano 217 osoba od poplava. Policija apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima. Navode, da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192.

Iz MUP-a navode da je u petak oko 20 časova zbog poplava izvršena evakuacija 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a da je od jutros evakuisano ukupno 142 lica na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca.

Printskrin/Facebook/Mrcajevci Info,Tanjug/D.Nikolić,J.Nikolić,MUP Srbije,Tanjug/AP/Marjan Vućetić

Srušio se most u Mrčajevcima kod Čačka

Most koji spaja sela Mrčajevci i Slatina preko Zapadne Morave kod Čačka srušio se jutros.

U trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga, a most je već bio oštećen u poplavama i preko njega je bio zabranjen saobraćaj, javlja reporter Tanjuga.

Meštani su taj most ipak koristili jer je on najkraća veza između dva sela, a alternativni put je dug 40 kilometara.

U toku noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, u mestu Šarlinac u opštini Doljevac iz podruma Gerentološkog centra i u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, saopštio je danas MUP.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani i na evakuaciji životinja iz poplavljene štale u Grockoj, kao i na preventivnom obilasku svih kritičnih vodotokova na teritoriji cele Srbije.

Sinoć u 21.00 časova u mestu Mirosaljci bb, GO Lazarevac, Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije MUP evakuisao je jednu osobu koja je upala u reku Turija.

Usled izlivanja reke Toplice, sinoć oko 23 časova Crveni krst Doljevac evakuisao je 33 osobe iz sela Šarlinac i Šainovac i oni su smešteni u Domu kulture u mestu Šarlinac.

Nije bilo proglašenja novih vanrednih situacija a na snazi je trenutno ukupno 52 vanredne situacije, za celu teritoriju gradova: Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Vanredna situacija na snazi je i u delovima teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Stefan Tomić: Situacija u Čačku stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada

Član civilne zaštite Čačka Stefan Tomić izjavio je danas da je situacija u tom gradu za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada.

“Od juče popodne smo ovde i iz Moravca ispumpavamo vodu u Zapadnu Moravu kako bismo zaštitili meštane koji ovde žive u naselju Suva Morava”, rekao je Tomić.

On je dodao da je situacija za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada.

“Može se uočiti da se nivo Morave postepeno smanjuje, a situacija je dosta stabilnija i u svim delovima grada”, istakao je Tomić.

Spasojević: Sve snage usmerene na evakuaciju i spasavanje ljudskih života

Načelnik odeljenja u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Milorad Spasojević izjavio je danas da je velika teritorija Srbije zahvaćena poplavama i da su sve snage usmerene na spasavanje ljudskih života.

“Samo u jučerašnjem danu imali smo preko 217 uspešnih evakuacija naših građana, a to je do sada ukupno skoro 295 evakuacija od 26. maja kada su nepogode počele da nas prate”, rekao je Spasojević.

On je dodao da je prioritet da se svi evakuišu i spasu i odvedu na sigurno.

“Samo sinoć u Doljevcu smo imali 33 evakuisane osobe, u Boru 20 rudara je pomoglo da pređu na drugu stranu, u Prokuplju je bila evakuacija skoro 60 ljudi”, rekao je Spasojević.

On je dodao da su i dalje angažovane pumpe velikog intenziteta za crpljenje vode u Lučanima i Jagodini, ali da se crpljenje vrši i u Boru, Aranđelovcu, Beogradu, Požegi, Kosjeriću kao i u svim mestima u kojima je došlo do izlivanja bujičnih vodotokova
“Vanredna situacija proglašena je u skoro 52 opštine u Srbiji, voda je većinom zahvatila obradive površine, ali su pogođena i domaćinstva. Voda u Jagodini je otišla ka industrijskoj zoni i tamo je upućena pumpa velikog kapaciteta koja će pokušati tu veliku površinu vode da vrati u vodotokove”, rekao je Spasojević.

On je dodao da je zapadni deo Srbije primio veliku količinu vode i da se u svim mestima radi na sanaciji poplava.

“Srećom brojke nisu toliko velike, voda se polako povlači, a hidrometeorolozi najavljuju prestanak padavina što će uticati na smanjenje nivoa vode”, zaključuje Spasojević.

Foto:Izvor: TANJUG/JOVAN NIKOLIĆ

RTV

Podeli