DruštvoVesti

Bačevac predvodi prlamentarnu delegaciju u Marakešu

U Marakešu se od 13. do 15. juna odžava Međuparlamentarna Unija, posvećena intenziviranju dijaloga i saradnje između narodnih poslanika i religijskih lidera. Delegaciju Parlamenta Srbije predvodi predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, dr Muamer Bačevac.

Bačevac je u obraćanju na generalnoj debati naglasio da verske zajednice imaju krucijalnu ulogu u smirivanju konflikta i agresije u društvu, citirajući poznatu Monteskjeovu rečenicu, ” Kada ima dosta mržnje u jednom društvu, religija mora iznaći mnogo razloga za pomirenje”.
Bačevac je naveo da je verujući u isceljiteljsku moć religije u društvu u Srbiji pre nešto više od dvadeset godina uvedena veronauka u škole kao izborni predmet.
“Nažalost, u proteklih mesec dana u Srbiji smo se suočili sa dve velike tragedije kada su nastradala deca i mladi ljudi, što je duboko pogodilo i promijenilo čitavu našu zemlju i što zahtijeva adekvatanu reakciju svih nas”, rekao je Bačevac.
On je istakao da duboko vjeruje da je uključivanje vjerskih zajednica sa osnaživanjem vjerske pouke i odgoja veliki korak ka smanjenjau agresije u društvu.
“Narodni poslanici kao direktni zastupnici naroda moraju biti most saradnje između vjerskih zajednica i države” zaključio je Bačevac.

Podeli