DruštvoVesti

Uručene pametne rukavice Savezu slepih i slabovidih

”Anora” pametne rukavice uručene su članovima Saveza slepih i slabovidih Novi Pazar.  Ta organizacija od danas raspolaže sa pet pametnih rukavica, koje slepim i slabovidim licima u značajnoj meri olakšavaju orijentaciju u prostoru. Grad Novi Pazar, kao što je ranije najavljeno, obezbedio je dve takve rukavice, za članove udruženja, a predstavnici firme ”Anoris tehnolodži” održali su prezentaciju upotrebe ovog inovativnog pomagala.

Anora je elektronski, multifunkcionalni, inovativni uređaj, jedinstven u svetu, proizveden u Srbiji, sa ciljem da slepim i slabovidim osobama pomogne da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti. Jedna od takvih pametnih rukavica uručena je, svojevremeno najuspešnijoj slabovidoj učenici u Srbiji, sada studentkinji treće godine fakulteta, budućoj psihoterapeutkinji Dini Tatarević.

”Rukavica je vrlo multifunkcionalno inovativno pomagalo. Koristi se pri samostalnom kretanju, ali ne potpuno samostalno, već uz dopunu belog štapa. Specifična je po tome što pruža neviđene mogućnosti za slepa i slabovida lica. Funkcioniše uz pomoć odgovarajuće aplikacije koja je povezana sa mobilnim telefonom. Detektuje zvuk, svetlo, čita novac, boje, tako da zaista verujem da će naći upotrebnu vrednost kod naših članova”, izjavila je sekretar Saveza slepih i slabovidih u Novom pazaru Mirsada Dibranin Ajdinović.

Prva promocija ovakvog pomagala za slepa i slabovida lica održana je pre par godina u Gradskoj upravi. Još tada je dato obećanje da će Grad Novi Pazar obezebditi dve pametne rukavice za članove Saveza slepih i slabovidih. Prema zapažanjima člana Gradskog veća zaduženog za zdravstvo i socijalna pitanja Fevzije Murića, pametna rukavica je od prve promocije do danas u značajnoj meri redizajnirana i unapređena.

”Nama je najvažnije da su članovi našeg udruženja zadovoljni, i da će im ona olakšati kretanje u prostoru. Kao i do sada, grad Novi Pazar će i dalje pružati podršku ovoj organizaciji u bilo kom pogledu, kroz projekte, nabavku materijala, opreme i pomagala koja su im ptrebna”, izjavio je Murić.

Pametne rukavice u vlasništvu Saveza slepih i slabovidih biće dostupne svim članovima naizmenično na određeni vremenski period.

Podeli