Sport

Srbija na Euru 2024. Snažan sastav i pobednička strategija: Zašto je Srbija glavni konkurent u svojoj kvalifikacionoj grupi

Srbija – Fudbalska nacija visokih očekivanja

Godine prolaze, treneri dolaze i odlaze, a očekivanja su sve veća i veća, što među igračima, što među navijačima. Ambicije su uvek na najvišem mogućem nivou kada se spomene Srbija sport fudbal. Prošao je stvarno dug vremenski period od kada je fudbalska reprezentacija Srbije ostvarila neki značajniji uspeh na nekom od evropskih prvenstava.

Od kada je oformljeno ovo prestižno takmičenje davne 1960. godine, najzapaženiji uspeh reprezentacija Srbije je ostvarila 1976. godine dok se država tada zvala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Te godine je ovo takmičenje održano upravo na teritoriji današnje države, a utakmice su se igrale u Beogradu na stadionu Crvene Zvezde, ali i na stadionu Maksimir u Zagrebu u susednoj Hrvatskoj. Fudbal Srbija je tada bio u zenitu, a naši puleni su na turniru osvojili 4. mesto.

Nakon pomenutog uspeha, ako možemo tako da ga nazovemo, fudbaleri Srbije nisu nikada više uspevali da se domognu tako visokog mesta na nekom od Eura na kojem su učestvovali, bilo pod imenom Jugoslavija ili sadašnjem nazivu. Verovalo se da bi Reprezentacija Srbije fudbal (tadašnja SR Jugoslavija) osvojila Euro 1992. godine da nisu silom prilike zbog rata bili diskvalifikovani iz daljeg takmičenja.

Tada je reprezentacija Danske zamenila reprezentaciju Jugoslavije i igrom slučaja su upravo oni osvojili Evropsko prvenstvo u Švedskoj. I dalje ostaje žal zbog pomenute diskvalifikacije, ali Srbija fudbal uvek ima nešto da pruži i dokaže, a predstojeći turnir u Nemačkoj je jedinstvena prilika da se konačno nešto konkretno uradi. Dovoljno vremena imaju igrači da se spreme jer su kvalifikacije u toku i realne su šanse da bi reprezentacija Srbije mogla bez velikih muka da se prošeta kroz grupu G i da se nakon punih dvadeset godina konačno nađe među najjačim evropskim reprezentacijama. Građani to zaslužuju podjednako kao i igrači. Stvarno je vreme da se očekivanja konačno ispune i da fudbaleri Srbije dokažu zašto su zaslužili da brane dres nacije.

Jak start u grupi “G” uliva poverenje za dalji nastavak kvalifikacija

Fudbal Srbija uvek donosi veliki broj uzbuđenja, a igrači sa ponosom nose dres svoje selekcije i ostavljaju srce na terenu. Pojedini fudbaleri koji su zaslužili poverenje Dragana Stojkovića Piksija, već neko vreme dominiraju terenima širom Evrope a neki od njih su:

  • Aleksandar Mitrović – Udarna igra u napadu bez koje ni ekipa Fulama ne bi bila toliko visoko kotirana u Premijer ligi,
  • Dušan Tadić – Godinama unazad nosioc igre Ajaksa i glavni krator većine napada u dresu selekcije “Orlova”,
  • Nikola Milenković – Teško da bi se neki meč Fiorentine mogao zamisliti bez Nikole u odbrani. Njegove partije zapečatile su njegovu poziciju u Piksijevom timu,
  • Sergej Milinković-Savić – Čovek sa kojim u paru Dušan Vlahović teroriše protivničke odbrane.

Reprezentacija Srbije fudbal bila je dom velikom broju igrača, ali ljudi koji trenutno nastupaju za istu, sigurno predstavljaju generaciju koja će tek praviti čuda. Jedno takvo čudo očekujemo upravo na predstojećem Evropskom prvenstvu na koje reprezentacija Srbije ima realne šanse da se plasira.

Pobednički mentalitet koji su pokazali Piksijevi fudbaleri u prve dve odigrane utakmice grupe “G”, jasno se odrazio na rezultate. Nakon dva odigrana kola, Srbija je prva na tabeli sa dve pobede bez primljenog gola. Fanovi navijaju, a mnogo kladioničara sa liste najboljih sportskih aplikacija za klađenje u Srbiji opravdavaju njenu ulogu apsolutnog favorita za prolazak grupe “G”. U prvom meču Litvanija je poražena u Beogradu, a Crna Gora je poražena u Podgorici. Naš ekspert za klađenje Jadranka Sojkić verovala je u našu selekciju i uspela je da naplati svoje tipove prognozirajući pobedu Srbije na oba meča.

Sledeći meč će biti za nijansu teži jer se igra u Bugarskoj, ali je Srbija blagi favorit i na toj utakmici. Ozbiljno su shvatili svi koliko je važno vratiti osmehe na lica građana nakon dve duge decenije i upravo to je jedan od razloga zašto igrači grizu na svakoj utakmici. Srbija fudbal zaslužuje da reprezentacija predstavi državu u najboljem svetlu i da očisti obraz nakon debakla na Svetskom prvenstu u Kataru. Čini se da je upravo to bila prekretnica i momenat za buđenje, jer trenutno izgleda da selekcija Piksija opravdava ulogu apsolutnog favorita za prolaz grupe “G”.

Što pre zaboraviti fijasko sa Svetskog prvenstva i nastaviti put Nemačke

Srbija sport fudbal ima šansu da vrati reputaciju kakva joj pripada. Trenutno ne postoji bolji momenat za to, jer bi eventualnim plasmanom na Evropsko prvenstvo barem za nijansu bacili u zaborav fijasko koji su doživeli u grupi Svetskog prvenstva. I tada su, kao i uvek, ambicije bile ogromne, ali nisu se pitali samo fudbaleri Srbije, već su nešto imali da kažu igrači Kameruna i Švajcarske. Ako izuzmemo reprezentaciju Brazila, koja je donekele bila čak i favorit za osvajanje mundijala, ostala dva protivnika “Orlovi” su morali da pobede.

Naravno, svi znamo da se to nije desilo, ali to treba da im bude za nauk za utakmice koje slede i da svaku od njih odigraju kao da je finale. Sa takvim pristupom igri, grupa “G” bi trebala da bude mačiji kašalj, a prve dve odigrane utakmice ulivaju poverenje i verujemo da će u istom ritmu Piksijevi momci nastaviti da melju i vratiti Srbiju tamo gde joj je i mesto, a to je Euro 2024.

Podeli