SvetVesti

Predsednik Kazahstana otvorio Međunarodni forum u Astani (AIF)

U prestonici Kazahstana danas je počeo Astana međunarodni forum (AIF). Forum je zvanično otvorio predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev. On je istakao da je njegova zemlja dugo bila raskrsnica između istoka i zapada, severa i juga. To je jedan razlog zbog čega je ovaj forum i organizovan. Cilj da se pospeši saradnja i dijalog na danas krhoj međunarodnoj pozornici.

Klimatske promene su među najvećim rizicima sa kojima se suočavamo, a Centralna Azija je posebno ranjiva, rekao je Tokajev. Istakao je da njegova Vlada posebnu pažnju posvećuje hitnosti vezanoj  za resurse, pre svega nestašicu vode.

Forum je napravljen na inicijativu predsednika zemlje domaćina kao platforma za dijalog u cilju ponovnog pokretanja međunarodne uloge Kazahstana. “Suočavanje sa izazovima kroz dijalog: ka saradnji, razvoju i napretku. To je glavna tema ovogodišnjeg izdanja. Sumirana je u četiri stuba: spoljna politika i bezbednost, razvoj i održivost, energija i klimatske promene, ekonomija i finansije.

Vodećem događaju AIF-a prisustvovali su i katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani, predsednik Kirgistana Sadir Džaparov, predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, premijer Uzbekistana Abdula Aripov, generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva, generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid i generalna direktorka Uneska Odri Azulej. Moderator prve plenarne sednice bio je voditelj CNN-a Ričard Kvest, a forum se danas i sutra održava u Kongresnom centru koji se nalazi prekoputa modernog zdanja koji je napravljen za EXPO 2017.

-Ciljevi foruma-

Dvodnevni forum podstiče globalnu zajednicu iz različitih sredina da identifikuje praktična rešenja za neke od najhitnijih svetskih tema, uključujući klimatske promene, nestašicu hrane i energetsku bezbednost.

– AIF je platforma za dijalog sa misijom. Prva misija je da se iskreno sagleda globalna situacija. Druga je da identifikujemo vodeće izazove i krize sa kojima se suočavamo. Treća da se uhvati u koštac sa tim izazovima kroz dijalog u duhu međusobne saradnje. Četvrta je da se obnovi i ponovo izgradi zajednička kultura multilateralizma. Peta da pojačamo glasove za mir, napredak i solidarnost. Ovaj Forum eksplicitno promoviše veći angažman u trenutku kada nam je potreban više nego ikad, u periodu geopolitičke napetosti bez presedana. Da bi opstao, globalni sistem mora da radi za sve, promovišući mir i prosperitet za mnoge, a ne za nekolicinu – rekao je predsednik Tokajev tokom svog obraćanja.

-Foto galerija-

Podeli