DruštvoVesti

Predaja oružja bez posledica još sutra

Od početka akcije ‘’Predaj oružje’’ predato 78.103 komada oružja, od čega 57.651 komad oružja i 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava. Takođe, prikupljeno je i 2.692.641 komad municije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsećaju građane da još sutra mogu predati nelegalno oružje bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu, ostavljaju podatke o sebi i dokazuju poreklo oružja.

„Ako sagledamo prosek za ovih mesec dana, rekla bih da je, s obzirom da je dan pre toga, 5. juna, predato 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposlednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10 hiljada”, izjavila je Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova, javlja Tanjug.

Podsetila je da građani oružje mogu predati bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu, ostavljaju podatke o sebi i dokazuju poreklo oružja.

Osim toga, građani mogu da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje.

Napomenula je da je jedina razlika u vezi sa oružjem koje je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika i objasnila da u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

„Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po poslednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju ostaviti svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje”, objasnila je Otović Pjanović.

Istakla je da, prema poslednjim informacijama kojima raspolaže, rok za predaju oružja neće biti produžen.

Izvori: Politika, Tanjug

Podeli