DruštvoVesti

Prikupljanje nelegalnog oružja, reakcije pozitivne

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova od 8. maja do danas predato je 15.247 komada oružja, 2.643 komada minsko-eksplozivnih sredstava, kao i blizu 730.000 komada municije. Pohvalivši akciju predaje nelegalnog oružja evropski zvaničnici kažu da na taj način Srbija ne čini samo sebe bezbednom već i celu Evropu.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pohvalila je Srbiju zbog kampanje za oduzimanje oružja. Istakla je da time Srbija nije samo učinila sebe bezbednijom, već i celu Evropu. Na otvaranju Ministarske konferencije o mapi puta za kontrolu vatrenog oružja u regionu u Briselu, rekla je da je u prva dva dana kampanje oduzeto više naoružanja nego u tri prethodne kampanje zajedno.

“Dobro je da ste preduzeli mere. Mere za oduzimanje oružja imaju našu punu podršku. Napravili ste jednostavan ali efektan video o kampanji i to je dalo odlične rezultate”.

Johanson je zahvalila vlastima u Srbiji i svim ljudima koji su predali oružje i istakla da oružje ubija ljude.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su dramatični događaji, popout nedavnih tragedija u Srbiji oštar podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca istog.

“Svi znaju da je ilegalna trgovina oružjem ozbiljna pretnja našem miru i stabilnosti. Zajenički je cilj povećanje evropske bezbednosti, da se zaštite svi građani, kako u EU, tako i u zemljama budućim članicama Unije”, rekao je Borelj.

Podsetimo, akcija predaje ilegalnog oružja u Srbiji počela je 8. maja, nakon dve tragedije u kojima je u dva dana ubijeno 17 ljudi, uglavnom dece i mladih. Akcija će trajati do 8. juna do kada građani imaju priliku da predaju nelegalno oružje bez krivične odgovornosti.

Izvor: Tanjug

 

Podeli