DruštvoVesti

Strategija razvoja urbanog područja grada

U Novom Pazaru održan je javni forum – radionica za izradu strategije razvoja urbanog područja grada. Grad Novi Pazar započeo je izradu ove strategije čija se realizacija obezbeđuje kroz program Evropske unije za lokalni razvoj- EU PRO Plus, prenosi RTV Novi Pazar.

Strategija je za grad Novi Pazar izuzetno značajna, kazao je zamenik gradonačelnika Vladimir Marinković.

Javni forum - radionica za izradu strategije razvoja urbanog područja grada
Javni forum – radionica za izradu strategije razvoja urbanog područja grada

Cilj izrade navedene Strategije je da doprinese održivom razvoju teritorije, zasnovanom na unapređenju socijalnih, ekonomskih, ekoloških, klimatskih, kulturnih i prostornih aspekata razvoja.

Jedan od očekivanih rezultata Programa je osnaživanje kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou, za primenu instrumenata integralnog teritorijalnog razvoja, saglasno sa politikom teritorijalnog razvoja Evropske unije i procesom pridruživanja Republike Srbije.

Posebna pažnja posvećuje  se pronalasku rešenja za klimatske i izazove zaštite životne sredine. Takođe, prelaz na klimatski neutralnu ekonomiju, bolje korišćenje potencijala digitalnih tehnologija u inovacione svrhe, te podsticanje razvoja urbanih područja.

Javni forum - radionica za izradu strategije razvoja urbanog područja grada
Javni forum – radionica za izradu strategije razvoja urbanog područja grada

Strategija postavlja prioritete održivog urbanog razvoja, doprinosi maksimiziranju vrednosti finansiranja i razvijanju veza unutar i izvan okruženja.

U okviru današnjeg javnog foruma, odnosno radionice, predstavljen je projekat kao i world caffe metodologija. Nakon toga  dodejene su nagrade i zahvalnice učesnicima dečijeg likovnog konkursa na temu ’’Moj grad u budućnosti’’. Radove su ocenjivali učesnici današnjeg foruma.

Likovni konkurs ’’Moj grad u budućnosti’’
Likovni konkurs ’’Moj grad u budućnosti’’

Prezentovana je i zajednička vizija urbanog područja.

 

Senada Kalić

Podeli