DruštvoVesti

Prihvatilište za decu u Novom Pazaru do kraja godine?

Prihvatilište za decu u Novom Pazaru moglo bi da počne sa radom do kraja ove ili početkom naredne godine. To je bila tema danas održanog okruglog stola u okviru projekta dalje podrške održivoj reintegraciji u Srbiji – Reintegracija 2. Nosilac projekta, koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoje, je ASB u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju IDC. Partneri u Novom Pazaru su gradska uprava, Merhamet Sandžak i agencija SEDA.

Predstavnici lokalnih samouprava, institucija socijalne zaštite i udruženja građana iz, Kruševca, Pirota, Dimitrovgrada, Tutina, Sjenice, Ivanjice, Raške, Kragujevca, Beograda i Novog Pazara razmatrali su izazove i planove za unapređenje socijalnih usluga. Fokus razgovora je bio na planiranju, finansiranju, zakonskoj regulativi kao i postojećim iskustvima u radu prihvatilišta kako bi se podržala inicijativa gradske uprave Novog Pazara da u svom gradu formira prihvatilište za ugroženu decu i mlade. Važno je da buduće prihvatilište za decu ima regionalni kapacitet, a šandse da da Novi Pazar uskoro dobije takvu ustanovu su, prema mišljenju menadžera projekta. vrlo velike.

”Postoji ozbiljna procena, ozbiljno planiranje, spremnost lokalne samouprave i Centra za socijalni rad da se uhvate u koštac sa ovim, ne malim izazovom i potrebama koje postoje. Važno je da to prihvatilište, ako ga uradimo u okviru projekta Reintegracija, a nadam se da hoćemo, ima regionalni kapacitet. Time bi mogla biti zbrinuta i deca koja nisu samo iz Novog Pazara, a koja imaju potrebu da budu zaštićena i privremeno stacionirana u prihvatilištu”, izjavio je menadžer projekta Reintegracija IDC Igor Kojčić.

Grad Novi Pazar trenutno ima 7 socijalnih usluga. Prema rečima člana Gradskog veća Fevzije Murića, namera je da se proširi dijapazon takvih usluga u skaldu sa potrebama korisnika. Prioriteti su stanovanje uz podršku, prihvatilište i psihosocijalni klub.

”Mi smo se opredelili da idemo prvo na prihvatilište. U budžetu grada za ovu godinu je planirano devet miliona za to. U projektu Reintegracija plnairano je blizu 5 miliona za opremanje tog prihvatilišta. Našli smo prostor koji se nalazi u zgradi Centra za socijalni rad u prizemlju, negde oko 250 kvadratnih metara. Trenutno je u proceduri izrada projekta rekonstrukcije, obezbeđivanje građevinske dozvole da bi mogao da se raspiše tender za građevinske radove”, izjavio je član Gradskog veća Fevzija Murić.

Upitno je po kom principu će funkcionisati buduće prihvatilište. Da li će to biti služba pri Centru za socijalni rad, licenciranoj nevladinoj organizaciji ili će biti osnovano  socijalno preduzeće? U svakom slučaju, ističe Murić, potrebe za prihvatilištem su velike. A istaraživanja pokazuju da u Novom Pazaru nije bila ni jedna hraniteljska poodica, osim srodničke.

Ukupna vrednost projekta za Grad Novi Pazar iznosi 310.000 evra. Očekuje se da će Prihvatilište za decu početi sa radom do kraja ove ili početkom naredne godine.

S.Lj.

Podeli