DruštvoVesti

Dom zdravlja radi na unapređivanju reproduktivnog zdravlja

Novopazarski Dom zdravlja i organizacija FORS Montenegro-Fondacija za razvoj severa Crne Gore je  započeo realizaciju veoma važnog projekta. To je prekogranični projekat “IMPORTANT-Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj gori” započet pre dve godine. Za cilj ima unapređivanje kvaliteta i dostupnosti  usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovorno telo za projekat je Ministarstvo finansija Republike Srbije-Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Ukupna vrednost  projekta IMPORTANT iznosi preko 352.000 eura, od čega Evropska unija finansira skoro 250.000 eura. Vrednost projekta za Srbiju iznosi preko 124.000 eura. Od toga je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

Glavne aktivnosti ovog projekta uključuju nabavku nove opreme i vozila za javne zdravstvene institucije u ciljnom području. U tu su uvrštene i obuke u korišćenju nove opreme, te prekogranične treninge za medicinsko osoblje na teme vezane za prevenciju, dijagnostiku i lečenje karcinoma dojke i grlića materice. Odnosi se i na predavanja za žene i omladinu na temu reproduktivnog zdravlja, organizovanje preventivnih pregleda, sprovođenje istraživanja o znanju i navikama vezanim za reproduktivno zdravlje. Još jedna aktivnost je i vođenje kampanje za  podizanje nivoa svesti građana, izradu publikacija o značaju zdravih stilova života, preventivnih pregleda dojki i ginekoloških pregleda, prekograničnu konferenciju na temu unapređenja reproduktivnog zdravlje i slično.

Ovaj dvogodišnji projekat se sprovodi pored Novog Pazara još i u nekoliko gradova Srbije, Novoj Varoši, Tutinu, Sjenici, Raški, Prijepolju, Priboju, Vrnjačkoj Banji kao i u nekoliko gradova Crne Gore, Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama i Šavniku.

“Mi smo u poslednja dva meseca obišli nekoliko seoskih ambulanti gde smo održali predavanja na temu značaja reproduktivnog zdravlja, o značaju preventive i bilo je dosta žena koje su prisustvovale. Ono što je nas posebno usrećilo jeste da su one imale mnogo pitanja za nas, kao što su recimo pitanja da li ti pregledi bole, kako se rade, koliko se čeka, šta podrazumevaju, jer je među njima bilo i njih koje nikada  nisu posetile ginekologa”, kazala je glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja, Rijalda Baltić Kecap.

”Žene iz sesokih područja koje su već  bile na predavanjima imale su prednost pri zakazivanju pregleda koje su odmah obavile. Urađena je kompletna potrebna dijagnostika, skrining grlića materice, ultrazvuk dojki i tako dalje”, dodala je ona.

U sklopu planiranih projektnih aktivnosti u okviru projekta IMPORTANT-Unapređivanje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori, u mesecu junu planiran je obilazak tri seoske ambulante gde će se održati predavanje i popisati žene za preventivne ginekološke  preglede.

U petak, 2.juna, sa početkom u 10 sati, predavanje će se održati u ambulanti u Požegi, dok će predavanja u petak, 9.juna biti održana u ambulanti u Belim Vodama od 10, i u školi u selu Buče od 12 sati. Predavanja će održati doktorka Fatima Gusinac Bošnjak.

Nekoliko lekara i medicinskih sestara, sutra će u centru Novog Pazara, kod Sebilja, imati štand gde građanke mogu pitati sve što ih zanima vezano za reproduktivno zdravlje, a dobiće i brošure kako bi se više i bolje informisale.

Biljana Veljović

Podeli