Društvo

Prezir prema žrtvi: Fenomen fan stranice koja podržava policajca ubicu Bošnjaka

Piše : Galib Gicić


Nesumnjivo je da tragično ubistvo Bošnjaka Ervina Ćelahmetovića, u opštini Priboj, od strane policajca, ostavlja dubok trag tuge i bijesa u cijeloj zajednici i ponovo budi strah kod Bošnjaka. Umjesto da se svi usresredimo na poštovanje žrtve i saosjećanje  prema porodici, društvena mreža Facebook postaje poprište zastrašujućeg fenomena – fan stranica koja slavi i podržava počinitelja zločina, ubicu policajca Igora Avramovića.

Danas, na dan ukopa Ervina Ćelahmetovića na groblju Bjeliš, ova informacija baca senku prezira na sve one koji podržavaju nacionalnu mržnju i nasilje. Umjesto da se suočimo s tragično izgubljenim životom i izrazimo saučešće porodici i bošnjačkoj zajednici, te da im se obeća sigurnost i poštovanje, pojedinci su odlučili stvoriti fan stranicu koja veliča i podržava policajca odgovornog za ubistvo Bošnjaka.

Ova alarmantna pojava samo produbljuje bol i nepravdu koju Bošnjaci u Srbiji trpe već decenijama. Nasilje i diskriminacija koju je ovaj narod pretrpeo ne smiju se zanemariti ili opravdati na bilo koji način. Sada je trenutak da zajedno stanemo protiv takvog ponašanja i izgradimo društvo koje će biti osnova za jednakost, suživot i međusobno poštovanje.

Fan stranica koja slavi ubicu predstavlja ne samo uvredu za žrtvu i njenu porodicu, već i za sve one koji vjeruju u pravdu i mir. Stranica je na žalost ogledalo dijela društva koji je svjestan da neće biti sankcija za ovakvu “iskrenost”. Ovakv nemoral ukazuje na hitnu potrebu za zakonitim i moralnim postupanjem kako bi se kaznili odgovorni i spriječilo ubijanje, širenje straha, širenje mržnje i nasilja.

Relevantne institucije moraju preduzeti odlučne korake u suzbijanju ovakvih pojava na terenu i društvenim mrežama,  te moraju osigurati da se takvo ponašanje ne toleriše. Osnivač fan stranice koja promovira policajca ubicu ne smije ostati nekažnjen, jer to podriva temelje na kojima se gradi društvo u kojem svi možemo živjeti sigurno i bez straha.

Ubica mora biti uhapšen! Bošnjacima, koji su žrtve genocida i etničkog čišćenja u Srbiji, mora biti osigurana sigurnost! Priboj je mjesto gdje je nacionalna karta preko noći promijenjena devedesetih godina, na štetu Bošnjaka. To je mjesto gdje se na javnim nastupima i dalje izvode pjesme koje veličaju genocidaše i pozivaju na ubijanje Bošnjaka. Prije dva dana je u Priboju jedan Bošnjak ubijen od strane pripadnika policajca.

Vrijeme je da konačno država ili međunarodna zajednica zaštite Bošnjake Sandžaka!

Podeli