DruštvoVesti

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji: MUP i tužilaštvo da nepristrasno istraže ubistvo Ervina Ćelahmutovića u Priboju

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da sprovede profesionalnu istragu. Traže i da tačno i blagovremeno informiše javnost u slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića.

Ističu da je osumnjičeni za ovo ubistvo policijski službenik. Podsećaju da postoje sumnje da su mu u bekstvu pomogle tri osobe.

”Nužno je da MUP i tužilaštvo osiguraju sprovođenje nepristrasne istrage. Sve to cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju.” navode u saopštenju, prenosi RTV Novi Pazar.

Podsećaju da je ovo drugi slučaj nasilja u Priboju, u kojem su osumnjičeni pripadnici MUP-a u prethodne dve godine.

”Pozivamo ovo ministarstvo da sprovede postupak unutrašnje kontrole nadležne policijske uprave u Priboju, kako bi se ispitalo njeno funkcionisanje i mehanizmi prevencije.”

Od MUP-a i Višeg javnog tužilaštva iz Užica traže da što pre informišu javnost. I to o rezultatima i statusu disciplinskih postupaka,  a protiv pripadnika granične policije. Takođe i o istragama koje su pokrenute zbog etnički i verski motivisanog nasilja, usmerenog protiv Bošnjaka  2022. godine u Priboju i Novom Pazaru.”

”Dodatno zabrinjava činjenica da MUP nije ni potvrdio niti demantovao informacije koje su se pojavile u medijima nakon ubistva o bekstvu osumnjičenog iz zemlje” navodi se u sapštenju.

Obnoviti poverenje između građana i institucija

”Poroznost granice sa Bosnom i Hercegovinom nije novost. Zabrinjava što je to postala činjenica na koju računaju osumnjičeni za teška krivična dela. Propusnost državne granice Srbije i neodgovornost MUP-a se najbolje ogleda u bekstvu optuženih za ratne zločine iz BiH u Srbiju. Poput slučaja Mirka Vrućinića, takođe, kao i u slučaju Rajka Kozline, koji je u Srbiji osuđen za ratni zločin, ali je uspeo da pobegne van zemlje.

”Nakon niza etnički i verski motivisanih incidenata na području Priboja, potrebno je učiniti sve da se poverenje između građana i institucija obnovi.  Preduslov za to su delotvorna istraga i kažnjavanje odgovornih” navode iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izražava saučešće porodici ubijenog Ervina Ćelahmetovića.

Podeli