DruštvoVesti

“Nedelja zdravlja usta i zuba” obeležava se i u Novom Pazaru

U okviru obeležavanja “Nedelje zdravlja usta i zuba”, stomatolozi novopazarskog Doma zdravlja, danas su bili u vrtiću “Naša radost”. Deci su kroz kratke video sadržaje i predavanja, objasnili koliko je važno održavati ličnu higijenu usta i zuba. Deca su bila zainteresovana, pitala su lekare sve što ih je zanimalo vezano za ovu temu i iznosila svoja znanja o zdravlju zuba.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, stanovnici  Srbije ne vode dovoljno brige za zdravlje usta i zuba. Svega polovina stanovništva redovno pere zube, a skoro 13% građana nema ni jedan zub. Da bi se ovi podaci promenili, potrebno je konstantno edukovati najmlađu populaciju kako bi generacije koje dolaze shvatile ozbiljnost i značaj oralne higijene. Na ovu temu, stomatolozi novopazarskog Doma zdravlja, danas su razgovarali sa mališanima vrtića “Naša radost”.

“Moramo mnogo više posvetiti pažnje preventivi jer u njoj je spas. Kada to kažem, ne mislim samo na zdravlje usta i zuba, već na svakom polju jer je preventiva ključ svega”, kazala je stomatolog,  doktorka Jasera Ljajić. Ona je danas sa koleginicama, a u saradnji sa vaspitačicama, mališanima prezentovala na video bimu nekoliko kratkih filmova u kojima deca govore kako i na koji način treba održavati higijenu usta i zuba, šta je zdrava hrana, a šta nije, koji napici se ne smeju konzumirati i tako dalje.

Deca vrtića “Naša radost” bila su zaista zainteresovana da čuju sve što je vezano za zdravlje usta i zuba, a bila su i znatiželjna pa su imala i dosta pitanja za doktorku Ljajić. Kažu da su danas još više naučila koliko je važno imati zdrave zube i zbog čega.

Biljana Veljović

 

Podeli