Društvo

Spomenik Miloševiću u Moskvi izaziva val ogorčenja i u Turskoj

Istanbul/Moskva – Planovi za postavljanje spomenika bivšem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću na Trgu Europe u Moskvi izazvali su talas ogorčenja među Bošnjacima i Albancima, koji su odlučni da se tome suprotstave, javlja Rtv Novi Pazar.

Milošević je umro tokom suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, gde se suočavao s optužbama za genocidne zločine počinjene tokom rata u Bosni. Ova odluka da mu se podigne spomenik u ruskoj prestonici izazvala je osudu međunarodne zajednice.

Predsednik Udruženja Bosna Sancak Dernek, Erdogan Erden, zajedno s Bošnjacima i Albancima, apelovao je na sve relevantne organizacije i institucije da se suprotstave ovom činu. Pozvao je i turske nevladine organizacije, udruženja i fondacije da se udruže i zajedno spreče ostvarenje ovog projekta koji vređa ljudsko dostojanstvo.

“Nijedan narod ne sme ostati nemi povodom glorifikacije zločina i zločinaca. Očekujemo od ruskih vlasti da prepoznaju ovu grešku i odustanu od postavljanja spomenika Miloševiću”, izjavio je predsednik  Anadolu Yakası Bosna Sancak Dernek, Erdogan Erden.

Pored toga, poziv je upućen i političkim liderima, uključujući predsednika Turske, da preduzmu korake i pruže podršku u sprečavanju postavljanja spomenika.

Ova kontroverzna odluka izazvala je intenzivne rasprave i osudu međunarodne zajednice, koja se zalaže za očuvanje ljudskih prava i odavanje počasti žrtvama ratnih zločina.

 

Podeli