Društvo

Preminuo Damir Šolman, čuveni jugoslovenski košarkaš

Dva puta je bio šapion sveta

Novi Pazar – 2009. Ništa tako ne zbližava ljude kao sport. Kad te Jugoslovene dočekaju pazarske lepote, osobe postaju jako bliske, saoseća se svako sa svakim; niko ne pita ni za ime ni za naciju, svi kazuju: “Mi smo živeli za košarku”. Ja nikada nisam osetio bilo kakvu teškoću, ni najmanji problem zbog sporta. Navika je jaka, probudim se uobičajno vreme. Skidam sako i farmerke, da bi uzeo torbu za trening i brzo hodam do hale da bi, opet, šutirao za koš…

Sna nemam. Ali, vremena se, eto, menjaju. Moj život je pun slika. – Možda vam to ništa ne znači, uzgred bili smo velesila u košarci, bila jednom jedna zemlja… – A, da. Za pripremu jedne važne utakmice obično treba srce, međutim, podvig moje generacije nas je nagovorio  da budemo najbolji, ponos domovine, Balkana, Evrope i Sveta –dočarava jugoslovenska košarkaška legenda.

Ipak, sve smo uspeli da osvojimo. U ovom slučaju nije reč samo o košarci već nešto vrednije od nje, mi smo bili PORODICA. – Potpuno se slažem sa vama. Košarka je imala svoju namenu. – Da bi bila to što jeste, između ostalog, živeli smo za Jugoslaviju. Zbog tog puta nikada se ne kajem jer sam živeo bajku sa ostalim jugoslovenskim košarkašima. Nosim sudbinu jedne zemlje koja mi je uvek pred očima. – Ne znam ti ništa o današnjem vremenu. – Šta želite da kažete. Ništa; ništa što ti sama ne bi želela. Imam prijatelje u Novom Pazaru. Ja volim ovaj grad. Ovde su me ljudi prihvatili kao najrođenijeg, trude se da mi ugode; o drugarima već da ne govorimo, to je zajedništvo – kazao je Damir Šolman.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je dve srebrne olimpijske medalje (Meksiko 1968, Montreal 1976.), dva puta je bio šampion sveta i jednom vicešampion planete. Šolman je bio najbolji strelac Splita svih vremena sa 5.783 postignuta poena. U Sezoni 1972/73. sa Jugoplastikom je igrao finale Kupa pobednika kupova, dok je 1976. i 1977. godine sa slavnim hrvatskim klubom osvajao Kup Radivoja Koraća.

Damir Šolman je bio jugoslovenski i hrvatski košarkaš. Priča miriše, čini mi se, na Ljubljanu, na navijače i sreću.

Tužna vest potresla je region. Legendarni jugoslovenski košarkaš Damir Šolman preminuo je u 75. godini posle duge i teške bolesti, preneli su hrvatski mediji. Karijeru je započeo u zagrebačkoj Mladosti i  nastavio u ekipi Jugoplstike gde je proveo najveći deo karijere i zbeležio najznačajnije uspehe. Igrao je i dve sezone u Italiji za Viđevno…

Njegov osmeh, njegova ljudskost, strpljiva i iskrena; sjaj sa pehara svetskog prvaka (Ljubljana – 1970)… Na slici: Ahmet Lakota, Binasa Malićević, Damir Šolman i Sead Kurtanović.

Binasa Malićević

 

 

Podeli