DruštvoVesti

Veštačka inteligencija preti da ugasi 14 miliona radnih mesta

Vještačka inteligencija preti da ugasi više miliona radnih mjesta, predviđaju stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma.

Svetski ekonomski forum (WEF) saopštio je da će u narednih pet godina veštačka inteligencija zameniti ljude na 14 miliona radnih mesta u svetu. Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, WEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mesta, dok će ugasiti 83 miliona poslova, prenosi Si-En-En.

Veštačka inteligencija uveliko ima primenu u medicini, poljoprivredi, a koristi se čak i u pravosudnoj praksi, a njen razvoj će imati i pozitivan i negativan uticaj na radna mesta, predviđaju stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma, prenosi RTS.

Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke kaže da je veštačka inteligencija već prepoznata kao jedna od najvažnijih tehnologija u 21. veku.

„O tome da je taj problem prepoznat svedoči i to da je Evropska komisija donela čitav niz akata kojim pokušava da reguliše ovu oblast, pa i prava radnika. Tu bih izdvojio predlog Evropske regulativne uredbe gde su prava radnika i primena veštačke inteligencije u toj oblasti svrstani u visokorizične procese koji mogu da ugroze ljudsku slobodu, prava i bezbednost“, kaže Umeljić.

Postoje i procene investicione banke „Goldman Saks“ koje pokazuju da bi veštačka inteligencija mogla da zameni 300 miliona poslova s punim radnim vremenom.

„Obrazovni sistem se mora prilagoditi ovim novim temama i moraju se organizovati javne rasprave kako bi se ove teme približile građanima. Neke od manifestacija kod nas koje se bave tim temama su ‘Maj mesec matematike’ i Sajam tehnike i tehničkih dostignuća koje građani mogu da posete“, zaključuje Umeljić.

Izvor: Danas

Podeli