EkonomijaVesti

Šta se može kupiti za 100 dinara?

U Srbiji je 100 dinara relativno mala suma novca, ograničene kupovne moći, što je dodatno osetno nakon rasta cena usled inflacije.

Čitav obrok za jednu osobu gotovo je nemoguće nabaviti po ovoj ceni, osim ako on ne podrazumeva prazno pecivo i jogurt u čaši.

Ipak, evo primera šta se u Srbiji može kupiti za 100 dinara, kada se sagledaju cene u najvećem broju prodavnica.

Kada je reč o mlečnim proizvodima, za ovaj iznos moguće je kupiti jogurt do 330 grama, čašu kisele pavlake ili kiselog mleka, 150 grama grčkog jogurta, ili najmanje pakovanje običnog ili čokoladnog mleka.

Takođe, možete kupiti limenku gaziranog soka, bezalkoholnog piva, jetrenu paštetu, malo pakovanje viršli, 100 grama šunke ili par kesica začina ili bilja.

Od osnovnih namirnica moguće je pazariti hleb, kilogram brašna, paradajz za kuvanje, kesica supe, alkoholno sirće, dve-tri kesice pudinga, kilogram soli i eventualno kesu makarona, u zavisnosti od proizvođača. Što se tiče smrznutih proizvoda, za 100 dinara moguće je kupiti samo podlogu za picu.

U slatke i slane konditore koji se mogu nabaviti za 100 dinara spadaju smoki, manje pakovanje čipsa, veće pakovanje grisina, perece, ribice, mali čoko smoki, krekeri, 7Days kroasan, kokice, prženi kukuruz, kikiriki, rum kasato, integralni keks, mentol bombone i većina manjih čokoladica.

Osim navedenog, po ovoj ceni pristupačne su i dnevne novine, žvake, kesice kafe, vlažne i papirne maramice i mala pakovanja pojedinih alkoholnih pića.

Govoreći o sladoledima, ove godine cene su toliko skočile da je za 100 dinara moguće kupiti kapri, rum koktel, čoko moko, cmok, leni, i vodene sladolede kao što su rumenko i šarenko.

Opet, cene i dostupnost ovih artikala mogu da variraju u zavisnosti od lokacije i prodavca, tako da je uvek dobra ideja proveriti i uporediti cene unapred.

Izvor: Danas

Foto: Shutterstock/Emilija Miljkovic

 

Podeli