DruštvoVesti

Od ovog datuma doći će do promena za tehnički pregled

Od 5. jula, kada stupa na snagu novi propis, mnogi vozači naći će se u problemu, jer njihova vozila neće proći tehnički pregled. Reč je o izmeni pravilnika o tehničkom pregledu i pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila, a konkretni problemi se odnose na ovalnost kočnica, priključke za pneumatske kočne sisteme i sisteme za izduvne gasove, piše Blic.

“Ne treba toliko da se plaše korisnici motornih vozilaBiće situacija s rigoroznijim merama i da će biti insistirano na uverenju o ispitivanju, ali ne treba da strahuje veliki procenat vozača. Smatramo da će tehnički biti liberalniji”, kaže Darko Nikolić iz Udruženja tehničkih pregleda za Kurir TV.

Posebna pažnja vodiće se o uvoznim vozilima, dodaje sagovornik. “Bilo je ranije dosta problema, ali i za ta vozila će biti nešto jednostavnija praksa prilikom tehničkih pregleda, kao i za vlasnike oldtajmera. Mislim da je reč o preteranom strahu, ali u pitanju je samo dodatna dokumentacija, a neki troškovi će biti smanjeni. Ako stavljate filter s većim protokom, sve što nije fabrički predviđeno, da, biće skuplje”, dodao je Nikolić.

Jedna od novina je obavezno prisustvo sertifikovanih kontrolora prilikom tehničkog pregleda. “To je problem koji nas očekuje, jer osim što treba da ispoštujemo sve standarde tehničkog pregleda, nameće nam se da moramo da imamo sertifikovanog kotrolora u vreme kad je problem s takvom radnom snagom, a nas će možda neko moći i da ucenjuje”, ističe Nikolić.

 

IZVOR: MONDO/MARKO TANASKOVIĆ

Podeli