DruštvoVesti

Bačevac: Zaštitnik građana mora da sprečava ugrožavanje osnovnih ljudskih prava svih građana

Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja republičkog parlamenta bio je izbor Zaštitnika građana. Takođe poslanici su birali po četiri člana Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva koji se prvi put nakon promene Ustava biraju i to iz reda istaknutih pravnika.

Narodni poslanik SDP-a i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava dr Muamer Bačevac ocenio je rad Zaštitnika građana pozitivnim i ukazao na značaj ove nezavisne institucije koje je ”postala paradigma značaja i kvaliteta koji dobijaju građani sa uvođenjem i izgradnjom nezavisnih institucija”, prenosi RTV  Novi Pazar.

Bačevac je pohvalio rad Zorana Pašalića, dosadašnjeg Zaštitnika građana i kandidata za reizbor, to što je bio na usluzi građanima i to što je u medijima i u svom radu bio vidljiv na dostojanstven način.

”Ova institucija je značajna i građani joj poklanjaju svoje poverenje zato što je ona u njihovim očima sredstvo kojim mogu da isprave neku nepravdu koja je njima načinjena i to pre svega građani koji su marginalizovani, koji su iz manjinskih grupa i koji su u težoj poziciji da ostvare svoja prava koja im država garantuje. i zaštitnik građana je bio poslednja karika u njihovoj borbi da ostvare svoja ljudska prava”  istakao je Bačevac.

”Čak i u ovoj raspravi se dokazuje koliko je bitno da postoji institucija koja ukazuje na brojne greške koje se pojavljuju u radu javnog sektora i državnih institucija koje puno rade, ali puno i greše, ali nikako ne smeju da se ogreše o osnovna ljudska prava naših građana. I tu je centralno mesto zaštitnika građana” zaključio je Bačevac.

 

 

S.K

 

Podeli