Društvo

Krna  i crvena četkija

Novi Pazar – Devojačko veče u Novom Pazaru posebna je poslatica za devojke, koje izvode svoje male muzičke predstave. Novopazarska čaršija uspela je da sačuva sandžačke običaje od davnina.

Devojka koja se sprema za udaju pre odlaska u kuću mladoženje napravi devojačko veče. Na oproštajno veselje buduća mlada poziva svoje drugarice i rodbinu, ali samo žene, bez muškaraca.

Pošto mladoženja zna da njegova voljena u svojoj kući (restoranu) uz igru – šotu, pesmu i smeh proslavlja devojačko veče, on, iako nije pozvan, kuca na vrata mladine kuće u pratnji svog najboljeg prijatelja.

Nakon ulaska u kuću mladoženju i njegovog pratioca služe mladine drugarice, najpre čašom vode i rahatlukom.

Iako odmah počinju sa „ zadirkivanjem“ mladoženje i njegovog drugara, cilj hanuma je da đuveglije napuste slavlje jer oni nisu pozvani.

Za to vreme u drugoj sobi – alaturki koja je opremljena sa minderima i šiltetima, mlada oblači svilenicu, miltan do laktova (nešto kao jeleče) , dimije, na glavu stavlja crvenu četkiju i kreće ka sobi gde su gosti.

Buduća nevesta neće ni da pogleda svog dragog, već se i ona uključuje u igru svojih drugarica.  Nevesta ne skida četkiju sa glave kako joj se ne bi videlo lice.

Mnogi Novopazarci bili su primorani da napuste ovakva slavlja ne zato što se plaše žena, već zbog toga što su bili suvišni.

Binasa Malićević

Podeli