Mali: Borićemo se sa rastom cena

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će procenat rasta penzija ove godine biti dvocifren, a da će se tačan iznos znati do jeseni.

Mali je za današnje izdanje Večernjih novosti rekao da će u septembru Srbija u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) „imati tačnu računicu, usklađenu sa švajcarskom formulom“, koja će kao parametre nivoa rasta penzija uzeti rast plata i nivo inflacije.

Na pitanje da li se od marta očekuje usporavanje inflacije, kako je ranije najaviljivano, Mali je odgovorio da je inflacija „uvezena“ i da su se „svetski ekonomski problemi prelili i na tržište Srbije koja je usko povezana sa ekonomijom Evropske unije koja je najveći spoljnotrgovinski partner.

„Optimista sam, ali se u procenama i planovima uvek vodim pesimističnim prognozama, kako bi se anulirali dodatni negativni efekti eventualnog pogoršanja parametara. Svi trpimo posledice, to je neizbežno“, rekao je Mali i dodao da „Srbija uspeva da građanima umanji efekte inflacije povećanjima plata i penzija“.

Povodom profesionalizacije javnih preduzeća, što je deo i agende sa MMF-om, Mali je rekao da je u pripremi zakon o upravljanju privrednim društvima, koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja.

„Očekujem da se predlog zakona nađe pred vladom u prvoj polovini ove godine, a po njegovom konačnom usvajanju ćemo konačno, nadam se, rešiti ovo važno pitanje“, kazao je Mali.

Autor: juGmedia 

Beta

Podeli
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com