Društvo

Novi Pazar: Mali i veliki juftar

Novi Pazar: Mali i veliki juftar od davnina se poštuje na našim prostorima, gde su manji obrok pre velikog sve pazarske porodice poštovale.

Kibra Nikšić: Od čorbe do hošafa, na sofri je uvek bila preukusna bela jahnija. Oko sofre agar musafiri, moje bezbrižno detinjstvo, pazarska čaršija…

Savršena ravnoteža ove priče. Nema hladnoće u duši, sebičnosti, nepristojnosti; očaranost sa sobom i svetom, kao na pazarskim slikama. Ova porodica nagomilava plemenitost, poštenje, znanje, odanost, sreću, samim tim i ljubav.

Kibra priča o malom i velikom juftaru

-Da li ste počeli ? – Ne pomalo sređujem… – Kameru. – odgovori snimatelj naše medijske kuće. Opet tih osmeh. – Bitna je pazarska priča, njen sadržaj. U poslednje vreme sve više razgovaram o Novom Pazaru. Ne želim da nestane, istopi se ona bajka iz mog života… Vi ste, ako se, ne varam, uveliko u pazarskm mahalama – kazuje učiteljica u penziji Kibra Nikšić.

Posmatrala sam je. Lice joj je mirno, osetljivo, čisto, savršeno, pazarsko… Deluje ozbiljno, kvalitetno, ljudski, neobično… Uvek postoji izuzetak koji potvrđuje pravilo; da ovde u Sandžaku žive gospode i dobri ljudi…

Priču Kibre Nikšić poslušajte u videu ispod teksta.

Stara kuća

Binasa Malićević

 

Podeli