Društvo

Kod Haka na kahvu uz bendžo

Tu pare nisu pomagale!

U kafečajnici „Teferič“ prave najbolju tursku kahvu u Novom Pazaru.

 

Novi Pazar – Novi Pazar je odavno i nadaleko poznat kao trgovački grad. Ako ste sa strane, Novopazarci će vas vrlo rado povesti do butika, prodavnice ili robne pijace. Pozvaće vas na ćevape i poznatu tursku kahvu, iako vas vide prvi put. Mnoge zato putevi vode baš u kafečajnicu „Teferič“. U „Teferiču“ se kuvaju najpoželjnije turske kahve i čajevi. To je mesto okupljanja i razgovora Novopazaraca, koji na svoj način, samo njima znan, prepričavaju svaki događaj u ovom gradu.

-Ovde se samo radnici menjaju, a sve ostalo podseća na tursko vreme. Samo se ovde kahve kuvaju na žaru, a onda je sa posebnim merakom pijete – rekao nam je mesar Rejhan Nezirović.

-Ova kafečajnica je u starom delu čaršije. Ona je postojala još za vreme Turske. U prizemlju je bila konjušnica, a na spratu „Teferič“, koji još odoleva vremenu.

-Dok pijete kahvu u „Teferiču“ iz belih filđana, u jednom trenutku pomislite da se nalazite u najlepšem delu Istanbula. Svuda okolo su sahane, mangali, ibrici, a na prozorima „Teferiča“ stavljene su izatkane sadžade.

-Ovde se najviše dolazi zbog kahve, jer se kuha na žaru. Takva kahva ima poseban ukus. To ne može da se poredi sa onom koja se kuha na struju. Kahve se kuhaju u bakarnim starinskim džezvama, ali u ove džezve staje samo jedna – kaže nam kafedžija Enver Suljović.

„Teferič“ nije samo mesto gde se uživa u dobroj kahvi i turskom čaju.

-Više od dvadeset godina dolazim u „Teferič“. Ovde se sklapaju poslovni sastanci. Mi ne treba da se dogovaramo gde treba da se nađemo, jer znamo da je to ovde kad prvi mrak počne da pokriva staru novopazarsku čaršiju – sa setom u očima priča nam stočar Safet Lotinac.

Samo najbolje kafedžije u Novom Pazaru znaju u čemu je čar kahve koja se kuva na žaru.

-To je najviše zbog žara, jer to je nešto prirodno. Onda treba da vodiš računa o tome kolika je mera vode, koliko kahve se stavlja i kako se peče, najmanje tri puta treba vraćati džezvu na žar – kazao nam je kafedžija iz „Teferiča“ Ismail Biševac, zvani Žuti, dok je ređao fildžane na poslužavniku.

U „Teferiču“ u Novom Pazaru kahve se raznose po porudžbini u ostale novopazarske dućane.

Turski čaj kuhamo na izvorskoj čistoj vodi sa Golije. Ovo je meraklijska kefečajnica. Ljudi ovde piju čaj i kahvu sa merakom – potvrdio je Fatmir Kamešničanin, a sve vreme je odžekom pomerao žar.

Binasa Malićević

Podeli