Sandžak, Novi Pazar, Carska džada… Rifatović: Tu pare nisu pomagale! Kod Haka na kahvu uz bendžo
U kafečajnici „Teferič“ prave najbolju tursku kahvu u Novom Pazaru.

Kahva na žaru
Sandžak, Novi Pazar, Stambolska džada: Novi Pazar je odavno i nadaleko poznat kao trgovački grad.
Ako ste sa strane, Novopazarci će vas vrlo rado povesti do butika, prodavnice ili robne pijace.
Pozvaće vas na ćevape i poznatu tursku kahvu, iako vas vide prvi put.
Moj Sandžaku, ponosan mi budi
Mnoge zato putevi vode baš u kafečajnicu „Teferič“. U „Teferiču“ se kuhaju najukusnije turske kahve i čajevi.
To je mesto okupljanja i razgovora Novopazaraca, koji na svoj način, samo njima znan, prepričavaju svaki događaj u ovom gradu.

Legendarni Etem Pružljanin
-Ovde se samo radnici menjaju, a sve ostalo podseća na osmanlijsko doba. Samo se ovde kahve kuvaju na žaru, a onda je sa posebnim merakom pijete – rekao nam je mesar Rejhan Nezirović.
Pune oči šeher Pazara
-Ova kafečajnica je u starom delu čaršije. Ona je postojala još za vreme Turske.
U prizemlju je bila konjušnica, a na spratu „Teferič“, koji još odoleva vremenu.

Grad malinade, turskog čaja i kahve na žaru
-Dok pijete kahvu u „Teferiču“ iz belih filđana, u jednom trenutku pomislite da se nalazite u najlepšem delu Istanbula.
Svuda okolo su sahane, mangali, ibrici, a na prozorima „Teferiča“ stavljene su izatkane sadžade.
Tradicija duga preko 200 godina
-Ovde se najviše dolazi zbog kahve, jer se kuha na žaru. Takva kahva ima poseban ukus.
To ne može da se poredi sa onom koja se kuha na struju.
Kahve se kuhaju u bakarnim starinskim džezvama, ali u ove džezve staje samo jedna – kaže nam kafedžija Enver Suljović.

Kraj pendžera Jusuf stari
„Teferič“ nije samo mesto gde se uživa u dobroj kahvi i turskom čaju.
-Više od dvadeset godina dolazim u „Teferič“. Ovde se sklapaju poslovni sastanci.
Mi ne treba da se dogovaramo gde treba da se nađemo, jer znamo da je to ovde kad prvi akšam počne da pokriva staru Stambolsku čaršiju – sa setom u očima priča nam stočar Safet Lotinac.
Moj Pazaru, grade od starina
Samo najbolje kafedžije u Novom Pazaru znaju u čemu je čar kahve koja se kuha na žaru.

Novi Pazar u vaktu i zemanu
-To je najviše zbog žara, jer to je nešto prirodno.
Onda treba da vodiš računa o tome kolika je mera vode, koliko kahve se stavlja i kako se peče, najmanje tri puta treba vraćati džezvu na žar – kazao nam je kafedžija iz „Teferiča“ Ismail Biševac, zvani Žuti, dok je ređao fildžane na poslužavniku.
Samo nek’ se kahva pije
U „Teferiču“ u Novom Pazaru kahve se raznose po porudžbini u ostale novopazarske dućane.
Turski čaj kuhamo na izvorskoj čistoj vodi sa Golije. Ovo je meraklijska kefečajnica.
Ljudi ovde piju čaj i kahvu sa merakom – potvrdio je Fatmir Kamešničanin, a sve vreme je odžekom pomerao žar.

“Kad pogledam sa bedema”
Novi Pazar je jedan od starijih gradova koji već šesti vijek prkosno odoljeva vremenu.
Binasa Malićević

