Društvo

Učenici Ekonomske škole poklonili slike Dječijem odjeljenju Bolnice

Da li ste čuli da umjetnost lijeci?  Učenici Ekonomske škole to znaju, pa vođeni time, dali su svoj doprinos.

Selma Ćorović i Ilma Crnovršani su  talentovane učenice srednje Ekonomske škole. One su zajedno sa školskim drugarima  i profesoricom likovnog došle na ideju da umjetničkim radovima koji prikazuju motive i junake iz crtanih filmova, oplemene bolnički kutak u kojem borave mališani, prenosi Radio-televizija Novi Pazar.

Na sreću, njihova ideja je naišla na podršku  načelnice Dječijeg odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru ,dr Hadija Toković, koja zna da umjetnosti ima pozitivan efekat na zdravlje, i da doprinosi uspešnijem liječenju.

,,Ova donacija je došla ne planirano i ne najavljeno, kao iznenađenje. To će mnogo da znači i nama i djeci, sretna sam jer vidim da omladina ima  želju i snagu i društvenu odgovornost,, —rekala je dr Toković,,

Iako nije umjetnička, Ekonomska zbog mnogih nagrada i prvih mjesta, slovi za školu koja mnogo ulaže u likovno obrazovanje, afirmiše talenat kod đaka i bodri ih da budu društveno korisni, smatra učenica Selma Ćorović:

,,Ima dosta umjetnika u našoj školi, ovo je naš doprinos, slike smo nacrtali, ramove kupili i donirali djeci da uživaju,,- rekla je Selma

Umjetnost i njeni izražajni oblici univerzalni su jezik komunikacije, a posebno kod djece dok na slikama gledaju svoje omiljene junake iz crtanih filmova, smatra autorka nekoliko slika, Ilma Crnovršanin:

Ovo je zapravo ideja Parlamenta đaka naše škole. Danas smo ovdje sa našom profesorkom Pašom, sretni smo jer smo donirali slike, istakla je Ilma.

„Propisana“ terapija umetnošću izaziva sreću; sreću djaka-umjetnika dok stvaraju, sreću publike- djece,  ali i ljekara koji će uživati u njihovim djelima. Umjetnost treba razvijati, njegovati  kreativne procese stvaranja smatra pofesorica likovnog, Pasa Gicić:

Umjetnost liječi, to je stara i dobro poznata izreka. Znamo da u Belgiji posjete muzejima prepisuju kao terapiju, pa vođeni time, moji učenici su željeli da od danas ovo ne bude samo bolnički već i izložbeni prostor kao galerija. Brojne studije su već potvrdile  prednosti umjetnosti, te da ona utiče na podizanje raspoloženja kod djece koja se nalaze na liječenju. Poznato nam je da i Svjetska zdrastvena organizacija  vodi programe posvećene proučavanju umjetnosti kao kao komponenti za održavanje i očuvanje zdravlja. Zahvaljujem se na srdačnom prijemu načelnici Toković, izjavila je profesorica Paša Gicić.

G!cić

Podeli