Region

Stravičan četnički pokolj, Markale, rana koja krvari i boli

Tog 5. februara, 1994. godine s agresorskih položaja ispaljen je minobacački projektil kalibra 120 mm na gradsku pijacu u Sarajevu. Ubijeno je 68, a teže i lakše su ranjene 142 osobe. Krvava rana za Bosnu, Evropu, svijet…

Gradonačelnica Sarajeva smatra da žvimo u vremenu u kojem se sve čini da se žrtve i agresor izjednače, te da iako je  prošlo 29 godina od zločina na Markalama, sjećanje boli.

Sjećamo se često, ali danas posebno boli.
Danas, više nego ikada moramo graditi ekonomsko, socijalno, obrazovno jako društvo da bismo mogli zaštititi sebe i svoju djecu i unuke, da nam se Markale više nikad ne ponove.Živimo u vremenu u kojem se sve čini da se žrtve i agresor izjednače. Negiraju se haške presude. Zato na svaku laž, istinom moramo odgovoriti hiljadu puta.Borićemo se istinom i tražiti pravdu, dok je svijeta i vijeka, objavila je gradonačelnica Karić.

Ispod FB objave, Karić je okačila novinski članak pod naslovom: Stravičan četnički pokolj.

Najpoznatija bh. novinarka i ratna reporterka Arijana Saračević Helać i ovog 5. februara, prisjetila se jednog od najtežih dana pod opsadom glavnog grada Bosne i Hercegovine..

Na današnji dan prije 29 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku, dijelove ljudskog tijela, na pijaci Markale, a potom sa TV ekipom, ranjenike unosila u kombi RTVBiH-a i vozili ih na Koševo. Uživopratili kako doktori čine čuda i spašavaju preživjele. Ima taj video na internetu ali mi se ne traži. Svježe mi je u glavi kao da je jučer bilo. Rahmetli Benjamin Filipović i Dževad Čolaković, zadesili su se na licu mjesta i sve snimili. Ja sam s drugom ekipom, stigla dva minuta poslije i vidjela svog druga, divnog i poštenog Emira Begovića kako leži u krvi  i umire. Samo desetak minuta prije sam ga srela na ulici i dugo smo razgovarali, izljubili se kao da smo znali da je to kraj. A tako smo se smijali. Tog dana, otišlo je mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica koja je, plansko istrebljenje građana Sarajeva, preko svojih predatora, mirno posmstrala i odobravala.
Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju.
Sjećamo se ,ubijenih Sarajlija, objavila je Saračević-Helač.

Naredne godine usledio je još jednan, drugi masakr na Markalama, koji je bio direktan povod za NATO bombardovanje agresorskih položaja, jer su masakri nad civilima u Sarajevu i drugim opkoljenim gradovima i enklavama postali uobičajena praksa srpskih snaga, javlja RTV Novi Pazar.

Galib Gicić

BONUS VIDEO, SARAJEVO POMAŽE NOVOM PAZARU:

Podeli