Društvo

Održana redovna sednica Saveta za rodnu ravnopravnosti i jednake mogućnosti

Održana je redovna sednica Saveta za rodnu ravnopravnosti i jednake mogućnosti grada Novog Pazara. Na dnevno redu bile su tri tačke u okviru kojih je najavljeno nekoliko projekata. Globalna kampanja protiv nasilja nad žena je bila jedna od tema gde su najavili aktivno učešte kao i svake godine.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Banina Musderizović istakla je da je glavni cilj  ove  sednice bio izrada Lokalnog akcionog plana koji je ujedno i prva tačka dnevnog reda.  Kako je rekla Lokalni akcioni plan je sada u fazi usvajanja za preiod 2023 do 2027 godine.

„Novi Lokalni akcioni plan je rađen po novom modelu i standarima a u skaldu sa potrebama naše lokalne zajednice i naslanja se na prethodni. Jedna od modifikacija je vezana za statistiku iz popisa stanovništva iz 2022 godine. Takođe imamo i nove zahteve koji će se inplementirati u narednom periodu“, istakla je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jendake mogućnosti Banina Muderizović-

Ona je dodala i da je Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti prepoznat od strane međunarodnih organizacija kao nevladinog sektora jer svake godine Savet realizuje preko 150 aktivnosti.

Na sednici je najavljeno nekoliko projekata između kojih je i projekat podrške za 10 žena od 35 godine koje će obaviti obuku za IT sektor, koji je grad Novi Pazar podržao. Takođe i projekat koji će se baviti pitanjima bezbednosti žena i devojčica. Muderizović je naglasila da će Savet za rodnu ravnopravnost u periodu od 25 novembra do 10 decembra kada počinje Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama uzeti aktivno učešće.

A.A.

 

Podeli