VestiZanimljivosti

Možete koristiti WhatsApp i kada nemate internet

WhatsApp je pokrenuo novu opciju kojom će ljudima omogućiti korišćenje ove aplikacije čak i kada nemaju pristup internetu.

Novi alat omogućava korisnicima da ostanu na mreži koristeći proxy servere čak i kada im je ugašen ili na neki način blokiran internet.

Opcija stiže kao odgovor na gašenje interneta u nekim zemljama, uključujući Iran. Iz kompanije su poručili kako takvim potezima vlade “uskraćuju ljudska prava i onemogućuju ljudima hitnu pomoć”. Zbog toga su u postavke WhatsAppa ugradili alat koji će u slučaju nestanka interneta omogućiti korisnicima da unesu naziv proxy servera i koriste ga za povezivanje s internetom.

Proxy serveri služiće kao alternativni pristup internetu kada su tradicionalne metode povezivanja i serveri isključeni ili onemogućeni, pružajući potrebnu vezu korisniku za veb stranicu ili uslugu kojoj želi da pristupi.

WhatsApp je primetio da su mnoge od njih postavili volonteri i organizacije širom sveta kako bi pomogli ljudima da “slobodno komuniciraju”, a kompanija će takođe ponuditi smernice o tome kako postaviti proxy. Opcija bi trebalo da je dostupna u meniju postavki za sve koji koriste najnoviju verziju aplikacije.

“Povezivanje preko proxyja održava isti visok nivo privatnosti i sigurnosti koju pruža WhatsApp. Vaše privatne poruke i dalje će biti zaštićene end-to-end enkripcijom. Osigurali smo da ostanu između vas i osobe s kojom komunicirate i da nisu vidljive nikome drugom, čak ni proxy serverima, WhatsAppu ili ili Meti”, saoptili su iz kompanije.

 

Izvor: 021.rs

Podeli