VestiZanimljivosti

Koliko dugo određena hrana može da se čuva u frižideru?

Prema smernicama američke Agencije za hranu i lekove (FDA), ostatke hrane možemo da čuvamo i jedemo oko tri do četiri dana nakon pripreme. Iako je to opšti stav, ne važi za svaku vrstu hrane.

Kako FDA navodi ostatke hrane trebalo bi staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme, piše HuffPost.

Mikrobiolog Andrea Kasero i Gaj Krozbi, naučnik koji se bavi hranom i vanredni profesor na Harvardu, ističu da ovakve smernice ne važe za svaku namirnicu.

Različite namirnice imaju i različitu pH vrednost. Hrana koja ima niži pH, poput sosa od paradajza, mogu da traju duže. Njihov rok je otprilike oko sedam dana.

S druge strane, u ostacima hrane koje imaju viši pH, poput jaja i ribe, bakterije se veoma brzo razvijaju i zbog toga bi ih trebalo pojesti u roku tri dana ili ih baciti ako taj rok istekne.

Hrana koja sadrži više šećera može da se drži i van frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do sedam dana, poput mafina ili kolača od masnog testa. Mada teško da bilo kome poslastice toliko dugo stoje.

S druge strane, hrana sa visokim sadržajem vlage, kao što su kuvano meso i kuvano povrće, može brže da razvije bakterije, čak i kad se čuva u frižideru. Takvu hranu bi trebalo iskoristiti u roku od najviše tri dana.

 

Izvor: novimagazin

Podeli