DruštvoVesti

Kosovska policija okarakterisala napad na dvojicu Srba kao “ubistvo u pokušaju”, sutra protest u Štrpcu

Kosovska policija okarakterisala je danas pucnjavu u Gotovuši kod Štrpca kao “ubistvo u pokušaju”. U dnevnom izveštaju o dešavanjima na KiM se navodi da je osumnjičenom za pucnjavu, koji je juče uhapšen, oduzet revolver i da mu je odlukom tužioca određen pritvor, prenosi Reporteri. U međuvremenu, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da su dečak Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21) u dobrom stanju nakon ranjavanja.

Podsetimo, tek pošto su meštani blokirali magistralni put, kosovska policija je saopštila je da uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu. Barikade od drveta i gume su potom uklonjene posle višečasovnih pregovora lokalnih Srba sa kosovskom policijom.

Petković je za RTS rekao da, nažalost i ovaj Božić srpski narod provodi sa gorkim ukusom zbog jučerašnjeg ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića. Petković je ranjenim dečacima poželeo dobro zdravlje i oporavak.

“Oni su dobro. Stefan je u KBC u Gračanici, Miloš se nalazi kod kuće, sam Bog ih je spasao. Juče na Badnji dan Albanac je pucao na našu decu samo zato što su nosili badnjak”, rekao je on.

Kako je ocenio “srbomrzačka politika dovodi do sve većeg broja incidenata, te ne da mira ni na najveće praznike”

“Priština šalje poruku da Srbi nisu dobrodošli. Ja sam ispred doma Srećka Sofronijevića koji je ranjen pre nekoliko godina, po istom rukopisu ranjeni su i sada dečaci. Država će učiniti sve jer život svakog deteta je crvena linija i svetinja”, rekao je on.

Petković je rekao da mu nisu dozvolili da poseti dečake u Gračanici, da je od Prištine zatražio da ih poseti, ali da je Kurti zabranio.

“Oni ne govore o napadu na Srbe nego o napadu na nekakve kosovske državljane. Ceo svet mora da osudi ovaj incident. Pokušaj ubistva naše dece je mrlja na obrazu međunarodne zajednice. Upravo zbog toga je upućen zahtev Kforu da dozvoli povratak do 1000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na KiM”, rekao je Petković.

Vučić poželeo srećan Božić ranjenom dečaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku jedanaestogodišnjem dečaku ranjenom kod Štrpca.

“Da si živ i zdrav Stefane. I u Hilandaru se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” uz fotografiju ranjenog dečaka koji se oporavlja u bolnici.

Jevtić: Pucanj u svakog od nas, sutra protest u Štrpcu

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio da je ranjavanje srpskog dečaka Stefana S. i mladića Miloša Stojanovića u Gotovuši kod Štrpca pucanj u svakog Srbina na KiM i pozvao građane da se okupe sutra u 12 časova na protestu u Štrpcu kako bi poslali poruku da im je dosta terora i mržnje.

Jevtić je na Fejsbuku ocenio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio “lov na Srbe”.

On je rekao da je u celoj nesreći sreća da su ranjeni dečak i mladić dobro i da nisu životno ugroženi.

“Slika malog Stefana iz ambulante u Štrpcu mi je pred očima ceo dan. Pucanj u njega i u Miloša je pucanj u svakog od nas”, naglasio je Petković.

On je dodao da je jučerašnji dan proveo sa sugrađanima u Gotovuši protestujući “protiv jednog monstruoznog čina osobe koja je član kosovskih bezbedonosnih snaga”.

“Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake”, poručio je Jevtić.

Osmani: Bezbednosne agencije hitno da se pozabave slučajem

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani osudila je napad na srpske dečake kod Štrpca i poželela im oporavak. Kako prenosi Reporteri, ona je navela da je njihovo ranjavanje nedopustivo i da je potrebno da se izvršilac napada privede pravdi. Osmani je dodala da bezbednosne agencije treba da se hitno pozabave slučajem.

Mehaj: Pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga uključen u incident

Ministar kosovskih bezbednosnih snaga Armend Mehaj objavio je na svom Fejsbuk nalogu da je “pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga uključen u slučaj koji se desio u Štrpcu”.

“Slučajem se bave organi bezbednosti i pravosuđa. Isto će se raditi po propisima i zakonima koje imamo u Minsitarstvu odbrane i snagama bezbednosti. Izražavam najdublje žaljenje zbog onoga što se dogodilo u Štrpcu. Povređenima želim brz oporavak. Ovakvi slučajevi su izolovani, ali kao takvi ne smeju da se dogode. Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbednosne snage ostaju posvećeni služenju našim građanima bez razlike”

Hovenijer: SAD osuđuju ranjavanje srpskih dečaka u Štrpcu

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da su SAD šokirane i da osuđuju ranjavanje dvojice srpski dečaka u Gotovuši kod Štrpca.

Hovenijer, koji je prisustvovao na Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica, ocenio je da je dobro što su nadležni brzo reagovali i uhapsili osumnjičenog za napad.

Hovenijer je čestitao Božić svim Srbima i istakao da mu je bila čast što ga je episkop Tedosije pozvao da prisustvuje službi na Božić, što je vekovna tradicija, prenosi Kosovo onlajn.

”Iskoristio bih ovu priliku da na kratko odgovorim o onome što se desilo juče u Štrpcu, u ime Sjedinjenih Američkih Država. Da napomenem koliko smo svi šokirani sa onim što se desilo sa onim što su dva mlada čoveka bila upucana i mi osuđujemo taj čin. Takođe, zahvalni smo što su vlasti brzo reagovale i uhapsile osumnjičenog. Nemam ništa više da dodam povodom toga osim da je vlada prepoznala tu činjenicu da je on pripadnik KBS i da će postupiti u skladu sa procedurom”, poručio je Hovenijer.

EU osudila napad na Srbe

Evropska unija oštro je osudila pucnjavu u kojoj su ranjeni srpski dečak i mladić na Kosovu i Metohiji i ocenila da je važno da prištinske vlasti istraže taj gnusni zločin, saopštio je jutros portparol EU Peter Stano.

Stano je na Tviteru, u ime Brisela, poželeo ranjenima potpun i brz oporavak.

“EU oštro osuđuje jučerašnje ranjavanje u pucnjavi dečaka i mladića na KiM. Važno je da će vlasti u potpunosti istražiti ovaj gnusan zločin i da će pravda biti zadovoljena”, naveo je Stano.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je najoštrije osudio napad na Stefana i Miloša. Bilčik je na Tviteru napisao da im želi potpun oporavak.

“Sa mržnjom i nasiljem se mora odlučno suočiti. Počinilac mora odmah biti priveden pravdi. Ne može biti nekažnjivosti”, istakao je Bilčik.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU sinoć je saopštio da je “šokiran” napadom odgovarajući na tvit Aljbina Kurtija koji je osudio napad u Štrpcu.

Napad su osudile i misije Euleks i OEBS.

Lekar o stanju ranjenih

Stefanu Stojanoviću i Milošu Stojkoviću primarna lekarska pomoć pružena je u obližnjem Domu zdravlja, nakon čega su obojica upućeni na odeljenje hirurgije u Gračanici.

“Mali dečak je pogođen u predelu nadlaktice. Nadamo se da povreda nije ozbiljna, zato ih šaljemo u Gračanicu, jer je metak ostao u ruci, drugi momak je poređen u ruku, i njemu je ostao metak, šaljemo ih na odeljenje Hirurgije. Deca su pod stresom, videćemo šta će biti”, kazao je sinoć Zoran Zrnzević, doktor u ambulanti gde je deci ukazana lekarska pomoć, za Kosovo onlajn.

 

Izvor: euronews

Podeli