KulturaVesti

Proglašene najbolje priče iz zavičaja

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” organizovalo je i ove godine literarni konkurs pod nazivom ”Priča iz mog zavičaja”. Od 116 pristiglih radova proglašene su najbolje priče u tri kategorije. Autori su nagrađeni, a svim učesnicima uručene su zahvalnice.

”Priča iz mog zavičaja” je tema bez starosnog ograničenja. Mogli su je pisati mlađi i stariji osnovci, srednjoškolci, studenti, ali i odrasli.Ove godine najmasovniji odziv beleži se u kategoriji starijih osnovaca. Njihova je skoro polovina pristiglih radova ovogodišnjeg konkursa. Odluka žirija nije bila jednostavna, ali jeste vrlo usaglašena.

”Bilo nam je teško, ali ono što želim da naglasim jeste da smo radili pod šiframa. Niko od nas, ni jedan član žirija nije znao o kome se radi niti čiji je rad. Prilikom odabira radova i kategorizacije isključivo smo se vodili svojom emocijom i ličnim doživljajem”, izjavila je članica žirija Fatima Karišik Kriještorac.

Ovakav literarni konkurs Zavičajno odeljenje biblioteke organizuje već sedam godina. Cilj je da se prvenstveno mladi u Novom Pazaru podstaknu na pisanje u domenu zavičajnog književnog stvaralaštva.

Bibliotekarka Zavičajnog odeljenja biblioteke Azra Biševac podsetila je da je prošle godine štampan Zbornik najboljih radova. Najavila je da će i ove godine to biti slučaj.

Ovogodišnji zbornik sadržavaće osim pobedničkih, još tridesetak odabranih radova. Među njima će svakako biti prvonagrađeni radovi Ahmedina Bihorca, učenika 4.razreda OŠ ”Stefan Nemanja”, Kaje Dobrić, učenice OŠ ”Rifat Burdžević Tršo” i pobednički rad u kategoriji odraslih čiji je autor gimnazijalka Sara Suljović.

Svim učesnicima ovogodišnjeg literarnog konkursa uručene su zahvalnice, a posebno priznanje za učešće uručeno je Eleni Tomović.

S.Lj.

Podeli