DruštvoVesti

U Novom Pazaru promovisana knjiga “Robije Alije Izetbegovića”

Recenzent knjige “Robije Alije Izetbegovića” i jedan od promotera na promociji u organizaciji BNV-a, Admir Mulaosmanović, kazao je da knjiga predstavlja prikaz iz života Alije Izetbegovića od kraja Drugog svetskog rata do 80-ih godina

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, ljubiteljima pisane reči, lika i dela prvog predsednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavljena je knjiga „Robije Alije Izetbegovića“, autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutni su bili u prilici da se upoznaju sa sadržajem knjige te da tako upotpune znanje o liku i delu Alije Izetbegovića i saznaju činjenice bitne za istoriju Bosne i Hercegovine.

Recenzent knjige “Robije Alije Izetbegovića” i jedan od promotera na promociji u organizaciji BNV-a, Admir Mulaosmanović, kazao je da knjiga predstavlja prikaz iz života Alije Izetbegovića od kraja Drugog svetskog rata do 80-ih godina.

“Radi se o knjizi koja obiluje činjenicama. Autori su koristili niz izvora, imali su pristup izvornoj arhivskoj građi. Autori su se dosta potrudili, tako da knjiga može poslužiti za istraživače koji dolaze, a koji će se baviti segmentima misli Alije Izetbegovića. Knjiga daje jedan fin presek i sve ono što je značajno kada govorimo o Izetbegoviću, i te dve robije koje je on imao 1946. i 1983. godine i daje jedan zaplet o načinima i metodama organizovanja „Mladih muslimana“ u tom prvom periodu. Daje jednu porodičnu sliku, posebno je to prikazano u poslednjem poglavlju, kroz pisma dece ocu i oca deci iz zatvora. Taj kontekst sarajevskog procesa 1983. godine se na izuzetno lep način oslikava i prikazuje, tako da imamo, ja bih kazao, jedan prikaz života predsednika Izetbegovića od kraja Drugog svetskog rata, do osamdesetih godina, na način koji pokazuje da ljudi koji su pisali to delo su ga dobro i poznavali. Autori, Muslimović i Spahić bili su bliski saradnici pa čak i prijatelji rahmetli Alije Izetbegovića, i to je jedno dodatno bogatstvo kada govorimo o ovom delu“, rekao je recenzent knjige, Admir Mulaosmanović.

Jedan od promotera knjige i govornika na promociji u BNV-u, ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić govorio je o liku i delu rahmetli Alije Izetbegovića, te o njemu kao istorijskoj ličnosti koja je ostavila neizbrisiv pečat u BiH, regionu i svetu.

“Za lik i delo Alije Izetbegovića postoji veći interes i respekt u svetu nego među Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, iako primećujem i osećam jednu lepu notu respekta ovde u Sandžaku, zbog čega mi je posebno drago. On na neki način simbolizuje svojom veličinom, duhom i načinom borbe bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu. On je tvrdio da čovek živi na dva nivoa, kao materijalno i kao duhovno biće. Čoveka je kao fizičko biće moguće uhapsiti, ali njegov duh nije. On je za one koji su ga progonili bio neuhvatljiv jer oni nisu mogli slediti njegovu misao. To je ta veličina njegove praktične životne filozofije koja reflektuje jedno dobro poznavanje ukupne filozofije kao ljudske tradicije, civilizacije i vrednosti. To je jedna sposobnost da tu filozofiju pretvori u praktične postupke u Bosni i Hercegovini, on je tu bio izvrstan majstor i zbog toga ga svuda u svetu cene više nego što ga mi cenimo ovde. Ja mislim da je došlo vreme da mi cenimo sebe barem onoliko koliko nas naši protivnici cene, ako ne i više, a mi to zaslužujemo“, rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

BNV promociju knjige “Robije Alije Izetbegovića“ organizovalo je u okviru manifestacije “Dani samoopredeljenja“, koja se brojnim aktivnostima obeležavala u regiji Sandžak od 25. oktobra.

“Veoma smo srećni da okviru manifestacije „Dani samoopredeljenja“, dana od posebnog značaja za Bošnjake, imamo priliku da sandžačkoj javnosti predstavimo ovo važno delo. Ovim događajem mi zatvaramo manifestaciju, prilika je ovo da se naučna javnost bliže upozna sa tom dimenzijom života predsednika Alije Izetbegovića kojeg u svetu prepoznaju kao oca mudrosti, a mi držimo da je on otac moderne bošnjačke nacije“, rekao je sekretar BNV, Mirza Hajdinović.

Izvor: AA

 

Podeli