DruštvoVesti

Bezbrižno na odmoru uz putnu apoteku

Iako je preporuka da na put ne idete bez putnog zdravstvenog osiguranja, nije na odmet kompletirati putnu apoteku, koja je u takvim situacijama od ogromne pomoći. Pitali smo nadležne za savet, bez kojih lekova i sredstava nikako ne bismo smeli krenuti na odmor.

Dugo očekivano letovanje i odmor koji mnogima predstavljaju najlepši deo godine neretko bude narušen usled nepredviđenih zdravstvenih problema.

Bilo da putujete sami, u društvu odraslih, ili sa decom, putna apoteka treba da sadrži neophodne lekove, sredstva, kreme, kaže direktorka Apotekarske ustanove Novi Pazar Sanela Prenča.

Obavezni deo putne apoteke su: lekovi protiv bolova, za snižavanje temperature i toplomer , lekovi protiv putnog povraćanja, probiotici, Lekovi ili prašak sa elektrolitima za slučajee dehidratacije, povraćanja i dijareje, zatim  kreme sa zaštitnim faktorom i kreme za eventualne opekotine od sunca, lekovi protiv alergija, tablet, sirupi i kreme, kapi za oči, sprej za nos, lekovi za prve simptome prehlade i gripa, te septolete za bol u grlu.

Prenča ima savet i za one koji se odluče za putovanja u neku od zapadnoevropskih zemalja.Ona ističe da građani sa hroničnom terpaijom lekove moraju nositi u njihovim originalnim pakovanjima i to u onim količinama koje će biti dovoljne tokom njihovog boravka.

Građanima se savetuje da prilikom pakovanja i pripreme putne apoteke obavezno na lekovima i preparatima provere rok trajanja.

 

Senada Kalić

 

Podeli