DruštvoVesti

Lekari savetuju, kako izbeći zimske zamke

Sa prvim snegom i niskim temperaturama, neminovno stiže i poledica. Lekari Hitne službe u Novom Pazaru spremni su na povećan obim posla, a za pacijente, naročito one starije koji se otežano kreću imaju savete za predstojeći period. Sezona virusa još uvek nije prošla. Haraju respiratorni virusi pa je održavanje dobrog imuniteta neophodno.

Padovi, prelomi i lomovi, neminovnost su svake zime. Hitna služba u Novom Pazaru tokom zimskih meseci beleži veći broj pacijenata i intervencija na terenu upravo zbog poledice i povreda koje su karakteristične za zimski period.

Lekari apeluju na građane, naročito one starije, da paze gde se kreću te kakvu obuću nose. U slučaju povrede najvažnije je javiti se lekrau ili pozvati ekipu da interveniše na licu mesta.

Hroničnim bolesnicima savetuje se redovno uzimanje terapije i isto tako redovne kontrole, a imajući u vidu da virusi haraju, odgovarajuća vitaminska suplementacija, prepisana od strane lekara, je dobrodošla.

U okolnostima pogoršanih vremenskih uslova najbolji lek bi moglo biti smanjeno izlaganje spoljnim uticajima, i takvog saveta trebali bise pridržavati posebno straiji.

 

Senada Kalić

 

Podeli