DruštvoVesti

Visoke temperature nose veliki rizik

Jako visoke temperature koje su zabeležene posljednjih dana nose veliki rizik za zdravlje, posebno za najmlađe. Zato pedijatar, doktorka Biljana Đerković, roditeljima savjetuje da ukoliko kreću na more sa decom, naročito mlađom od godinu dana, obavezno ponesu putnu apoteku, a na moru ih nikako ne smeju izlagati suncu u periodu od 10 do 17 sati.

“Ukoliko se krećemo sa decom u tom periodu, treba im obući neku lepu pamučnu, prozirnu odeću. Šeširić i naočari su obavezni. No, kao prvo treba naglasiti da decu treba  namazati zaštitnim faktorom. Takođe je važna  prevencija pre nego što krenemo na more, a to je spremna putna apoteka”, kazala je za Radio televiziju Novi Pazar pedijatar doktorka Biljana Đerković.

“Svaka putna apoteka treba da sadrži prvo probiotik. Taj probiotik treba već da deca počnu da piju  2 do 3 dana pre nego što krenu na more. Onda je potrebno da roditelji ponesu  rastvore za rehidraciju  zato što smo svedoci u letnim mesecima da ima dosta gastrointestinalnih tegoba poput povraćenja ili dijareje. Koža kod dece je jako osetljiva i treba  koristiti preparat za negu kože, ali treba koristiti i preparate za sitne neke ospe, onda uzeti neki sprej za orošavanje u slučaju pojave alergije, neki antihistaminik kao što je Pressing”, savetuje doktorka Đerković.

Ona naglašava da u slučaju povišene temperature, roditelji treba da se ponašaju kao i u svom rodnom gradu. Prvo treba sačekati 24 do 48 sati pre odlaska lekaru. Treba deci  snižavati temperaturu antipireticima i  obavezno da uz sebe imaju  Paracetamol, Brufen sirup ukoliko dozvoljava  uzrast deteta i tek nakon 24 do 48 sati, ukoliko ima potrebe, ukoliko je loše opšte stanje deteta, treba se obratiti lekaru u mestu u kojem boravite.

“Roditelji ne treba na svoju ruku da uključuju antibiotik zato štosu to u ovim letnjim mesecima u većini slučajva  virusne infekcije i zato im ne preporučujem da nose antibiotike”, naglasila je doktorka Biljana Đerković.

Savete koje je dala doktorka Đerković nikako ne treba  zanemariti. Treba ih poslušati i na put krenuti spremni kako bi letnji odmor što rasterećenije, lepše i bezbednije proveli i uživali u njemu.

Biljana Veljović

Foto: goffkeinpro / shutterstock

Izvor: Shutterstock

Podeli