DruštvoVesti

Momirović: ”Želimo da pošaljemo jasan signal da ovaj kraj zaslužuje investicije”

“Nećemo stati dok ne izgradimo auto put preko Pešteri koji će povezati Dugu Poljanu i Požegu. To će biti najveća promena i za Novi Pazar i za Tutin, Sjenicu, te brojne druge opštine. Želimo da pošaljemo jasan signal da ovaj kraj zaslužuje investicije. Mi moramo i Novi Pazar i Tutin da bolje integrišemo sa ostatkom zemlje. Povezivanje ljudi, izgradnja saobraćajnica i komunikacija,  ulaganje u ovaj kraj i njegovu infrastrukturu primarni su ciljevi” kazao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska radova na izgradnji puta Novi Pazar Tutin.

“Ovaj put je praktično završen i zvanično će biti otvoren u septembru. Završavamo zahvaljuući snažnoj podršci Grada Novog Pazara i Opštine Tutin, uz veliko zalaganje firme Tašjapi. U trenutku velike ekonomske krize mi radimo u čitavoj zemlji. Vlada Srbije se nije povukla ni iz jednog projekta. Brojna gradilišta su aktivna, rade se auto putevi, putevi, saobraćajnice” kazao je Momirović.

On je kazao da je, izuzetno zadovoljan kako danas izgleda put čija izgradnja je bila izzetno komplesna, i koji predstavlja vitalnu komunikaciju i od veliokg je značaja i za Novi Pazar i za Tutin.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da se izgradnjom ovog puta rešava višedecenijski problem, te naglasio da je nerazvijensot tog kraja upravo uzrokovana nedostatkom putne infrastrukture. Kako bi se to promenilo, u punom kapacitetu angažovalo se ministarstvo, ministar Momirović ali i izvođač, istakao je Biševac.

’’Za razvoj svakog kraja ili grada najbitniji je put. Nas raduje da smo u ovoj godini imali kamen temeljac za auto put od Požege do Duge Poljane, da će se raditi put Novi Pazar – Raška kao i put prema Ribariću. U tome vidimo šansu za razvoj ovog kraja i privlačenje investitora jer je njihov izostanak do sada upravo bio uslovljen lošom putnom infrastrukturom. Sa izgradnjom puteva očekujemo brži privredni razvoj, dolazak investitora ali i turista koji će lakše doći do nas, a mi imamo šta da ponudimo’’ kazao je Biševac.

Tokom obilaska radova, bilo je reči i o mogućnosti osposobljavanja pristupnih puteva koji se vezuju na pomenutu, za tutinsku opštinu najvažniju saobraćajnicu.

’’Ovo je za nas najbitniji putni pravac preko kojeg se mi vezujemo sa Novim Pazro i dalje sa svim gradovima u Srbiji. Raduje nas da su radovi pri završetku i svečano otvranje ovog puta biće u septembru. Mi takođe dobijamo i na bezbednosti naših građana. Sada ćemo i mnogo brže i mnogo bezbednije da dođemo do određenoh cilja sa ovim putem’’ kazao je predsednik Opštine Tutin Salih Hot.

Predsednik turskog Tašjapija kojem je poveren ovaj važan infrastruktrni posao, Emrulah Turanli kazao je da uprkos akteulnoj ekonomskoj krizi i problemima koje je uzrokovala pandemija ta firma nastavlja da uspešno i kvalitetno realizuje projekte.

’’Čitav svet stoji ali mi radimo. Mi smo ovaj posao uspešno završili gotovo u 90%. Nadamo se da će u narednih mesec, do 40 dana, ovaj put u prisustvu ministra i ostalih članova  biti otvoren. Mi smo firma koja tokom 40 godina na vreme ispunjava svoje obaveze i završava posao na veoma kvalitetan način, a tako će biti i ubuduće’’ kazao je predsednik kompanije ”Tašjapi” Emrulah Turanli.

Tokom današnje posete dogovorena je i izgradnja puta do škole “Aleksa Šantić” koju pohađa 250 učenika.

 

Podsetimo, projekat rekonstrukcije puta od Novog Pazara do Tutina, u dužini od oko 23 kilometra, vredan je 24 miliona evra. Sredstva su obezbeđena kreditom Republike Turske. Dogovor oko tog važnog projekta postigli su predsednici Republike Turske Redžep Taip Erdogan i Srbije Aleksandar Vučić. Ugovor između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi” potpisan je 29. oktobra 2018. godine. Radovi su počeli pre dve godine.

 

Senada Kalić

Podeli