DruštvoVesti

Veći broj pacijenata na Hitnoj zbog tropskih vrućina

Tropske vrućine poslednjih dana povećale su broj pacijenata koji se javljaju lekarima Hitne službe. Više je terenskih intervencija zbog kolapsa kod pacijenata uglavnom sa hroničnim oboljenjima.

Usled visokih temperatura u Novom Pazaru u kojem već nekoliko dana živa u termometru ide iznad 30 stepeni Celzijusa, veći broj građana neko inače traži medicinsku pomoć. Na Hitnoj službi tokom dana bude I do 80 pregleda.

“Generalno Hitna služba uvek ima nekih dnevnih 70 do 80 pacijenata, koje pregledamo. Što se tiče simptomatologije uvek bude 10 do 20 odsto više pacijenata nego inače”, rekao je lekar Hitne službe dr haris Kovačević.

Lekari savetuju građanima da održavaju redovnu hidrataciju organizma.

“Unos tečnosti minimum dva litra dnevno, ne mora da bude hladna već na sobnoj temepraturi. Da se ne izlažemo suncu bez preke potrebe, da se štitimo od sunca”, rekao je Kovačević.

Najviše posla lekari Hitne službe i dalje imaju u toku treće smene, kada se javljaju pacijenti sa različitim zdravstvenim problemima. Hroničnim bolesnicima se savetuje redovno uzimanje propisane terapije, a usled pogoršanja zdravlja da se jave svojim lekarima.

 

Podeli