Toplana na biomasu: Radovi teku planiranom dinamikom

Izgradnja glavnog toplovoda po─Źe─çe slede─çe nedelje. Ovih dana ekipe austrijske firme ‘Urbas’ rade na monta┼żi i ugradnji kotla i dimovodnih kanala, te monta┼żi ─Źeli─Źne hale.

Predstavnici gradske uprave obišli su danas radove na izgradnji toplane na biomasu u Novom Pazaru. Uporedo sa izgradnjom toplane radi se i na automatizaciji podstanica i izgradnji toplovoda.

Prema re─Źima zamenika gradona─Źelnika Novog Pazara Vladimira Marinkovi─ça cilj je postizanje energetske efikasnosti, smanjenje emitovanja ┼ítetnih gasova na minimum, ali i pro┼íirenje kapiceteta, ┼íto zna─Źi drasti─Źno uve─çanje broja korisnika usluga Toplane.

Koordinator na projektu Faruk Suljevi─ç kazao je u izjavi za RTV Novi Pazar da je ekolo┼íki aspekt izme┼ítanja toplane i prelazak sa mazuta na biomasu, najva┼żniji. Toplana ─çe koristiti dva potpuno ekolo┼íki opravdana energenta, biomasu i gas, zbog ─Źega ─çe biti jedinstvena u Srbiji.

Re─Ź je o kapitalnom projektu, ┬áa uporedo sa njim realizuje se niz drugih koji za cilj imaju postizanje energetske efiksanosti i smanjenje zaga─Ĺenja, kakvi su ugradnja solarnih panela, zamena fasada i stolarije.

Ukupna vrednost je 7.2 miliona evra. Glavni finansijer je Grad Novi Pazar, novopazasrka Toplana, uz pomo─ç grantova vlada Nema─Źe i ┼ávajcarske i organizacione pomo─çi Ministarstva rudarstva i energetike

Radovi teku prema unapred dogovorenim rokovima. ┬áPredvi─Ĺeno je da toplana po─Źne sa radom u oktobru ove godine.

 

Senada Kali─ç

Podeli