DruštvoVesti

SZO: Gojaznost među vodećim uzrocima smrti i invaliditeta u Evropi i centralnoj Aziji

Prekomjerna težina i gojaznost su među vodećim uzrocima smrti i invaliditeta u Evropi i centralnoj Aziji, povećavajući rizik od bolesti, kao što su rak i kardiovaskularne bolesti, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objavljenom u utorak.

“Gojaznost ne poznaje granice. U Evropi i centralnoj Aziji nijedna država neće ispuniti globalni cilj SZO za zaustavljanje rasta procenta gojaznosti”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO-a za Evropu.

Regija obuhvata 53 zemlje.

Gojaznost povećava rizik od mnogih nezaraznih bolesti, među kojima su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes melitus tipa 2 i hronične respiratorne bolesti.

Gojaznost se smatra uzrokom najmanje 13 različitih vrsta raka i vjerojatno je direktno odgovorna za najmanje 200.000 novih slučajeva raka godišnje u cijeloj evropskoj regiji. U izvještaju se navodi da će se taj broj u sljedećim godinama dodatno povećati.

Prekomjerna težina i gojaznost su vodeći faktori rizika za invalidnost, uzrokujući sedam posto ukupnih godina života s invaliditetom.

Dvije trećine odraslih u evropskoj regiji SZO-a, što uključuje i jedno od troje djece školskog uzrasta, ima prekomjernu težinu ili je gojazno.

U izvještaju se navodi i nekoliko specifičnih politika za smanjenje nivoa gojaznosti i prekomjerne težine. Među njima su provođenje fiskalnih intervencija, kao što je oporezivanje napitaka zaslađenih šećerom, subvencije za zdravu hranu, te ograničenja marketinga nezdrave hrane za djecu.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli