EkonomijaSvetVesti

Evropska komisija predložila zabranu uvoza ruske nafte kao dio novih sankcija EU-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je uvođenje šestog paketa sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini koji bi uključivao i zabranu uvoza ruske nafte.

“Evropska komisija predlaže uvođenje potpune zabrane uvoza ruske nafte, sirove i rafinirane, koja se transportuje morem ili naftovodima“, rekla je Von der Leyen u obraćanju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u francuskom Strasbourgu.

Ukoliko bude usvojena, zabrana uvoza ruske sirove nafte stupila bi na snagu nakon šest mjeseci, a zabrana rafiniranih naftnih derivata do kraja godine.

Von der Leyen je kazala da će nove sankcije teško pogoditi i zemlje članice Evropske unije koje su jako zavisne od ruske nafte, ali je naglasila da je to potez koji EU “jednostavno mora učiniti“.

Ona je naglasila da će sankcije “maksimizirati pritisak na Rusiju“.

“Nove sankcije bi također bile usmjerene na vojne oficire i pojedince koji su počinili ratne zločine u Buči i one koji su odgovorni za opsadu grada Mariupolja. Ovo šalje još jedan važan signal svim protagonistima politike Kremlja. Znamo ko ste, smatraćemo vas odgovornim. Nećete se izvući sa ovim“, poručila je Von der Leyen.

Paket bi također proširio listu ruskih banaka koje su isključene iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, uključujući i najveću rusku banku Sberbank.

Te mjere tek treba da usvoje zemlje članice EU-a koje su dugo bile podijeljene oko smanjenja uvoza ruskih energenata.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv/AA

Podeli