Nakon zemljotresa: U Stocu 235 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima

Nakon zemljotresa u petak, u Stocu je 235 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima.

Vlada Federacije BiH se na dana┼ínjoj hitnoj, telefonski odr┼żanoj sjednici upoznala sa informacijom Federalne uprave civilne za┼ítite o zemljotresima na podru─Źju Federacije BiH u periodu od 22. do 24. aprila ove godine.

Velika materijalna ┼íteta pri─Źinjena je i na zgradama i porodi─Źnim objektima u ─îapljini, gdje su do sada sanirani dimnjaci i popravljeni krovovi na 16 stambenih zgrada i 81 porodi─Źnoj ku─çi, te dva ┼íkolska i jednom vjerskom objektu.

Prema informacijama nadle┼żnih slu┼żbi na podru─Źju grada Mostara, nije bilo zna─Źajnijih prijava od strane gra─Ĺana ili pravnih osoba o nastalim ┼ítetama ili posljedicama zemljotresa. U Neumu su prijavljena tri o┼íte─çenja na privatnim stambenim objektima.

Vlada je zadu┼żila Federalni ┼ítab civilne za┼ítite i Federalnu upravu civilne za┼ítite da kontinuirano prate i analiziraju stanje u vezi sa zemljotresima ┼íirom FBiH, posebno na podru─Źju Hercegova─Źko-neretvanskog kantona, te je izvje┼ítavaju i, po potrebi u okviru svoje nadle┼żnosti, anga┼żuju federalne specijalizirane jedinice civilne za┼ítite i federalne slu┼żbe za┼ítite i spa┼íavanja radi provo─Ĺenja mjera za┼ítite i spa┼íavanja.

Federalna vlada preporu─Źuje op─çinama i gradovima na podru─Źju FBiH, a posebno na podru─Źju Hercegova─Źko-neretvanskog kantona, da formiraju ve─çi broj komisija s ciljem procjene ┼íteta u ┼íto kra─çem roku.

Federalni zavod za geologiju zadu┼żen je da hitno aktivira svoje stru─Źne timove s ciljem procjene trenutnog stanja i davanja prijedloga mjera za ubla┼żavanje negativnih posljedica izazvanih prirodnom nesre─çom.

U informaciji Federalne uprave civilne za┼ítite je navedeno da su gradske i op─çinske slu┼żbe, te kantonalne uprave civilne za┼ítite nakon zemljotresa evidentirale ┼ítete koje su prijavila privatne i pravne osobe.

U petak u 23.07 sati je sna┼żan zemljotres pogodio podru─Źje Hercegovine. Prvi podaci Euromediteranskog seizmolo┼íkog centra (EMSC) pokazali su da je magnituda bila 5,7 po Richteru, a epicentar 19 kilometara od grada Stoca i oko 40 kilometara od Mostara, odnosno u op─çini Berkovi─çi.

Podrhtavanje tla se osjetilo u cijeloj BiH, kao i u susjednim zemljama u regionu. Tom prilikom jedna osoba je smrtno stradala, a nekoliko je lak┼íe povrije─Ĺeno.

Zemljotres je prouzrokovao materijalnu ┼ítetu na starijim i ru┼íevnim objektima, kako u Stocu, tako i u ─îapljini i Mostaru, te u op─çinama Ljubinje i Berkovi─çi (RS), a izazvani su i brojni odroni na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovi─çi.

Informacija FUCZ-a koju je Federalna vlada razmatrala uslijedila je nakon sastanka premijera FBiH Fadila Novali─ça s predsjedavaju─çim i dopredsjedavaju─çim Predstavni─Źkog doma Parlamenta FBiH Mirsadom Zaimovi─çom i Mladenom Bo┼íkovi─çem, a s ciljem pravovremenog odgovora na stanje izazvano prirodnim nepogodama u Federaciji BiH.

 

Izvor:  AA

Foto: Denis Zuberi /AA

 

Podeli