DruštvoSvetVesti

Broj stradalih u Turskoj i Siriji premašio 50.000, Ankara zabranjuje otpuštanja

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju, premašio je 50.000. Povređeno je preko 125.000 ljudi.

broj poginulih u dva snažna zemljotresa, koja su 6. februara pogodila jugoistok Turske, porastao je na 42.310, saopštila je turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom posete pogođenim provincijama da je oko 115.000 ljudi povređeno u zemljotresima, a da je 458.000 zgrada uništeno.

Prema turskoj Agenciji za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), registrovano je 7.184 naknadnih potresa od prvog snažnog zemljotresa 6. februara.

Broj poginulih u Siriji premašio 8.500

Broj poginulih u zemljotresu u Siriji premašio je 8.500, saopštio je direktor SZO za hitne slučajeve u regionu istočnog Mediterana Rik Brenan.

Prema zvaničnicima SZO, broj umrlih i dalje raste. Prema poslednjim izveštajima, na teritoriji pod kontrolom vlade život je izgubilo oko 4.000 ljudi, dok je oko 2.500 povređeno. Broj poginulih na severozapadu Sirije je oko 4.500, a povređeno je 7.500 ljudi.

Snažni zemljotresi, jačine 7,7 i 7,6 jedinica Rihterove skale pogodili su Tursku i Siriju 6. februara, poginulo je više od 42.000 ljudi. Samo dve nedelje kasnije dva snažna zemljotresa, jačine 6,4 i 5,8 jedinica po Rihteru pogodila su tursku pokrajinu Hataj, a kako su javili lokalni mediji, u tim zemljotresima je u Turskoj i Siriji poginulo najmanje 11 ljudi.

Potresi se osetili u Egiptu, Izraelu, Kipru, Libanu i Siriji.

Turska zabranjuje otpuštanja

Turska je u pokrenula privremenu šemu podrške zaradama i zabranila otpuštanja u 10 gradova kako bi zaštitila radnike i preduzeća od finansijskih posledica ogromnih zemljotresa koji su pogodili jug zemlje ranije ovog meseca.

Ovi potezi su deo koraka turske vlade da se minimizira ekonomski uticaj najgoreg zemljotresa u Turskoj u modernoj istoriji koji je ostavio desetine hiljada mrtvih.

Poslodavci čija su radna mesta bila “teško ili umereno oštećena” imali bi koristi od podrške da delimično pokriju plate radnika kojima je skraćeno radno vreme, objavio je Službeni glasnik zemlje u sredu.

Zabrana otpuštanja uvedena je i u 10 provincija pogođenih zemljotresom obuhvaćenih vanrednim stanjem.

Turski parlament uveo je vanredno stanje na tri meseca 7. februara, na zahtev predsednika Tajipa Erdogana.

Poslovne grupe i ekonomisti kažu da bi zemljotres mogao koštati Ankaru i do 100 milijardi dolara za obnovu stambenih objekata i infrastrukture, i smanjiti jedan do dva procentna poena ekonomskog rasta ove godine.

 

izvor: rts

foto: tanjug

Podeli