Otvoren Sajam gra─Ĺevinarstva na Beogradskom sajmu

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 46. Me─Ĺunarodni sajam gra─Ĺevinarstva, a otvaraju─çi ovu manifestaciju ministar gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Tomislav Momirovi─ç je ocenio da nema va┼żnije manifestacije koja ─çe pokazati ekonomski napredak i razvoj Srbije.

On je istakao da su za nama dve te┼íke godine u kojima je gra─Ĺevinarstvo pokazalo da je sposobno da obezbedi stalan priliv investicija.

“Sada je na nama da gledamo kako bi se u budu─çnosti ovaj istorijski talas investicija srbijanskog gra─Ĺevinskog sektora nastavio. Vlada Srbije ─çe u─Źiniti sve da finansiranje ovog sektora te─Źe bez problema”, rekao je Momirovi─ç.

On je ocenio da moto sajma “Budu─çnost u izgradnji” najbolje govori o stanju duha i ambiciji koju svi u sektoru gra─Ĺevinarstva imaju.

“Sajam je prilika da pogledamo ┼íta je ono najbolje ┼íto ima da ponudi i doma─ça i strana gra─Ĺevinska struka, arhitekte i projektanti. Da nau─Źimo i usvojimo najmodernije standarde planiranja, projektovanja i izgradnje”, rekao je on.

Kao primer izvaredne baze naveo je izgradnju “revolucionarnog projekta” brze pruge do Novog Sada koju je gradilo oko 150 firmi od ─Źega 120 iz Srbije, te da je oko 10.000 radnika iz Srbije bilo direktno anga┼żovano na tom projektu.

“In┼żenjeri i radnici stekli su ogromno iskustvo kao i reference da u─Źestvuju u drugim ovakvim i sli─Źnim projektima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu”, naglasio je on.

Momirovi─ç je istakao da Vlada Srbije nastavlja veliki investicioni ciklus u infrastrukturne projekte, od nastavka brze pruge ka Budimpe┼íti i rekonstrukciji pruge ka Ni┼íu, preko izgradnje auto-puteva, pa do podizanja kapaciteta lu─Źke infrastrukture.

Dodao je da je plan da se u okviru razvoja komunalne infrastrukture u Srbiji izgradi 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i vi┼íe od 250 postrojenja za pre─Źi┼í─çavanje otpadnih voda.

Kao veliki zadatak na kome mora zajedni─Źki da se radi naveo je pobolj┼íanje kvaliteta tehni─Źke dokumentacije.

On je pre otvaranja obi┼íao deo izlaga─Źa na sajmu.

Govore─çi na otvaranju, ambasador Holandije u Srbiji Joust Reintjes naglasio je da je uvo─Ĺenje ozelenjavanja jedan od na─Źina da se u gra─Ĺevinarstvu suo─Źimo sa izazovom klimatskih promena i zaga─Ĺenja vazduha.

Ambasador je ukazaoj da kroz zeleni segment na sajmu holandske kompanije pokazuju kako ozelenjavanje mo┼że da podigne kvalitet ┼żivota.

Dodao je da ─çe se koristi od ozelenjavanja gra─Ĺevinarstva osetitit i na pobolj┼íanju zdravlja ljudi i kroz op┼ítu dobrobit, a podi─çi ─çe i vrednost nekretnina.

“Ozelenjavanje za┼ílu┼żuje posebno mesto u novim projektima, ali i u revitalizaciji i rekonstrukciji”, poru─Źio je holandski ambasador.

Najavio je da ─çe u okviru projekta Zeleni gradovi u Srbiji po─Źetkom maja delegacija gradona─Źelnika, urbanista, dr┼żavni slu┼żbenika i privatnog sektora Srbije boraviti u Holandiji gde ─çe razmeniti iskustva i znanja kako bi i gradovi u Srbiji bili zeleniji i prijatniji za ┼żivot.

Na otvaranju u ime generalnog sponzora Wienerberger Srbija obratio se Ivan Vujisi─ç, koji je rekao da ─çe na sajmu predstaviti inovativne stvari na svetskom nivou, podse─çaju─çi da su svetski lideri u proizvodnji glinenih materijala.

“Sve ┼íto posotji u svetu, garantujem da ─çete na─çi u Srbiji na ovom sajmu”, rekao je on.

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture je generalni pokrovitelj Sajma gra─Ĺevinarstva koji se odr┼żava pod motom Budu─çnost u izgradnji.

Sajam traje do 30. aprila a osim u halama odr┼żava se i na otvorenom.

Na sajmu u─Źestvuju 23 zemlje, a prvi put se pojavljuje i Indija.

Kao prate─ça manifestacija Sajma gra─Ĺevinarstva na Beogradskom sajmu se odr┼żava i Sajam kamena i prate─çe industrije.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Biznis.rs

 

Podeli