DruštvoEkonomijaVesti

Vlada Srbije danas će doneti odluku o izvozu žitarica

Premijerka Ana Brnabić kaže da će Vlada danas odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

Brnabić je u Dnevniku RTS-a rekla da će Vlada na današnjoj sednici, koja počinje u devet časova, odlučiti da dozvoli izvoz određenih količina pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog ulja, ali ne i izvoz nerafinisanog ulja.

“Izaći ćemo tu i u susret svim zahtevima Udruženje žita Srbije, razgovaramo sa njima, ja ću već sledeće nedelje u utorak imati sastanak sa njima da vidimo koji su problemi koji oni imaju u transportu”, najavila je premijerka.

Precizira da će Vlada dozvoliti kvote i da će proizvođači moći će da se prijave, kao i da će postojati komisija.

“Dozvolićemo svima, neće biti ko se prvi prijavi. Biće strogo kontrolisano kako ne bi bilo šanse za bilo kakvu korupciju”, rekla je Brnabić.

Ističe i da neće biti nikakvih nestašica kod nas.

“Pokušavamo da balansiramo da naši građani ne budu samo bezbedni, već da u slučaju bilo čega imamo puta dva ili tri onoga što je nama potrebno, ali i da ispraznimo silose i dozvolimo da naši izvoznici ispoštuju svoje ugovore i zarade neki novac. To je pravo balansiranje i to ćemo nastaviti da radimo”, kazala je ona.

Kada je reč o inflaciji, Brnabić navodi da je nemoguće da Srbija ostane izolovano ostvro i očekuje da inflacija ove godine bude oko sedam odsto ili nešto niže.

Na pitanje da li će ostati na jednoj cifri, Brnabić kaže da hoće, ali da to zavisi i od toga šta se dešava u Evropi i svetu.

Navodi da i Narodna banka Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, kao i cela Vlada, rade na tome da inflacija u našoj zemlji bude jednocifrena i niža nego u pojedinim zemljama Evrope.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Novi magazin

Podeli