Slobodan izvoz brašna od 15. maja

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç rekao je da je Vlada donela odluku o slobodnom re┼żimu izvoza bra┼ína od 15. maja i dodao da ne─çe biti korekcije cene tog proizvoda.

“Vlada Sbrije je na dana┼ínjoj sednici donela odluku o izvozu bra┼ína. Vi┼íe nema ograni─Źenja. Ta odluka stupa na snagu 15. maja”, rekao je Nedimovi─ç za┬áTanjug.

On je ukazao da je do sada va┼żila kvota od 23.000 tona mese─Źno za izvoz bra┼ína.

“Imamo dovoljno bra┼ína u Srbiji, Srbija nije ugro┼żena sa ovom namirnicom tako da bra┼íno ide na slobodni re┼żim kakav je bio pre 8. marta”, objasnio je Nedimovi─ç.

Upitan za cenu bra┼ína rekao je da je cena utvr─Ĺena na osnovu vladine uredbe.

“Cena je utvr─Ĺena narednih 60 dana. Ne─çe do─çi do korekcije cene bra┼ína”, poru─Źio je on.

Vlada Republike Srbije usvojila je ranije danas na sednici izmenjenu Odluku o privremenom ograni─Źenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovni┼ítvo, kojom su uvedena kvantitativna ograni─Źenja izvoza na mese─Źnom nivou za odre─Ĺene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Snabdevenost bra┼ínom i p┼íenicom na doma─çem tr┼żi┼ítu je dobra i slobodan izvoz bra┼ína ne mo┼że da ugrozi snabdevenost doma─çeg tr┼żi┼íta, saop┼ítili su iz Vlade.

Na taj na─Źin se, dodaju, omogu─çava da se pred ┼żetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sa─Źuvaju tradicionalna tr┼żi┼íta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik bra┼ína na tr┼żi┼íta zemalja iz regiona.

“Imaju─çi u vidu dovoljne raspolo┼żive koli─Źine bra┼ína i p┼íenice, slobodan izvoz bra┼ína koji je predlo┼żen ovom odlukom, ima─çe vi┼íestruki pozitivan ekonomski uticaj na doma─çe tr┼żi┼íte, dove┼í─çe do ve─çeg upo┼íljavanja doma─çih prera─Ĺiva─Źkih kapaciteta i mlinovima omogu─çiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u ┼żetvi”, navode u saop┼ítenju.

Izvor: RTS

Podeli