Za razvojne projekte u 2022. godini 350 miliona dinara

Vlada Srbije opredelila je 350 miliona dinara za podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini.

Iznos bespovratnih sredstava ne mo┼że biti manji od 75 hiljada dinara za preduzetnike, odnosno 250 hiljada dinara za pravna lica, niti ve─çi od 12,5 miliona dinara za sve privredne subjekte, pi┼íe u donetoj Uredbi.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvr─Ĺivanju Programa podsticanja preduzetni┼ítva kroz razvojne projekte u 2022. godini, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u ┼íirenje proizvodnje i ja─Źanje konkurentnosti, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Sredstva se bespovratno dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Zakonom o bud┼żetu Srbije za 2022. godinu za podr┼íku razvoju preduzetni┼ítva opredeljeno je dve i po milijarde dinara.

Od navedenog iznosa, 350 miliona dinara je namenjeno za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Srbije.

U Uredbi pi┼íe da su sredstva namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono odr┼żavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladi┼ítenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala.

Sredstva se mogu nameniti i za kupovinu novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) ma┼íina i opreme, uklju─Źuju─çi alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, trajna obrtna sredstva, nabavku softvera i ra─Źunarske opreme.

STARTAP I SMART SITI CENTRIMA SUBVENCIJE VE─ćE ZA DESET MILIONA

Privredni subjekti koji zadovolje uslove, mogu da ostvare pravo na finansijsku podr┼íku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju ─Źetvrtoj grupi razvijenosti.

U ─Źetvrtoj grupi razvijenosti su privredni subjekti iz izrazito nedovoljno razvijenih jedinica lokalne samouprave koji na toj┬á teritoriji imaju sedi┼íte ili obavljaju poslovanje i imaju registrovan ogranak u periodu du┼żem od godinu dana.

Preostalu iznos vrednosti projekta finansira─çe se iz kredita Fonda za razvoj.

Ukoliko je vrednost odobrenih sredstava manja od vrednosti tra┼żenog ulaganja, privredni subjekt ─çe (u slu─Źaju da prihvati odluku Fonda i re┼íenje đÜomisije za dodelu bespovratnih sredstava) navedenu razliku do pune vrednosti investicije, obezbediti iz sopstvenih sredstava.

U─Źe┼í─çe trajnih obrtnih sredstava u iznosu ukupnih sredstava (kredit Fonda i bespovratna sredstva) mo┼że biti do 10 odsto, pi┼íe u Uredbi.

SUBVENCIJE ZA ELEKTRI─îNA VOZILA OD 250 DO 5.000 EVRA

U Uredbi piše i da preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica, mogu podneti zahtev za finansiranje projekata koji se odnose na delatnost koju do sada nisu obavljali, a za koju se mogu upotrebiti sredstva.

U navedenim projektima deo bespovratnih sredstava mo┼że biti do dva i po miliona dinara za sve privredne subjekte.

Kako se objašnjava u Uredbi, ukoliko za realizaciju celokupne vrednosti projekta firme imaju potrebu za dodatnim kreditnim sredstvima, razliku do pune vrednosti projekta mogu da finansiraju iz dodatnog kredita Fonda.

U tom slu─Źaju se uve─çava procenat u─Źe┼í─ça kreditnih sredstava u ukupno tra┼żenim sredstvima.

Tako─Ĺe, podnosioci zahteva imaju i mogu─çnost da deo vrednosti projekta finansiraju sopstvenim sredstvima.

TAKSISTIMA ZA NOVA KOLA SUBVENCIJA OD 8.000 EVRA

Ukoliko ispunjavaju uslove, preduzetnici, mikro, mala i srednja pravna lica mogu podneti zahtev za finansiranje projekata u kojima je deo bespovratnih sredstava do 2,5 miliona dinara, odnosno do 3,7 miliona dinara za privredne subjekte koji pripadaju ─Źetvrtoj grupi razvijenosti.

Privredni subjekti mogu podneti zahtev za finansiranje projekata u kojima je deo bespovratnih sredstava preko 2,5 miliona dinara, odnosno preko 3,7 miliona dinara za privredne subjekte koji pripadaju ─Źetvrtoj grupi razvijenosti, ukoliko ispunjavaju kriterijume brzorastu─çeg razvoja ili posluju stabilno, pi┼íe.

Za srednja pravna lica mogu─çe je odobriti maksimalno 30 odsto ukupno planiranih bespovratnih sredstava.

Kako piše u Uredbi, sredstva za realizaciju ovog programa predstavljaju de minimis pomoć.

Javni poziv za dodelu ovih sredstava ─çe raspisati Ministarstvo privrede.

Informacija o na─Źinu sprovo─Ĺenja Programa, javni poziv, konkursna dokumentacija, kao i informacija o uslovima kredita kod Fonda za razvoj, bi─çe objavljeni na internet stranicama Ministarstva i fonda.

 

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Podeli