Vlada Srbije usvojila odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dopunjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se od zabrane izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla, saopšteno je iz Vlade.

Kako je objašnjeno, imajući u vidu male površine na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja – sektor koji se u Srbiji tek razvija, i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva.

Na sednici je donet Zaključak o saglasnosti da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz budžeta isplati jednokratna novčana pomoću od po 10.000 dinara po zaposlenom.

Za te namene iz budžeta je obezbeđeno 86.550.000 dinara za ukupno 7.789 zaposlenih čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz državne kase.

Ta odluka doneta je pošto su reprezentativni sindikati ukazali na činjenicu da je tokom pandemije korona virusa došlo do velike razlike u zaradama, a zdravstveni radnici u sistemu socijalne zaštite značajno odskočili u visini zarade u odnosu na ostale stručne i druge radnike, koji su nosioci sistema socijalne zaštite i bez kojih nijedna ustanova tog tipa ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju.

Članovi Vlade doneli su Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke: „Nedelja crvenog krsta“ u periodu od 8. do 15. maja u iznosu od 10 dinara i u tiražu od 750.000 komada, a prikupljena sredstva koristiće se za realizaciju programa „Efikasan odgovor na nesreće – jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama – 2022. godina“.

FoNet

Foto: Pixabay/Nottmpictures

Podeli