DruštvoVesti

Brojni su realizovani projekti u cilju postizanja visokog stepena energetske efikasnosti ali i zaštite životne sredine

Brojni su realizovani projekti u cilju postizanja visokog stepena energetske efikasnosti ali i zaštite životne sredine, te smanjenja zagađenja. Zamena ložišta, kotlova, ugradnja solarnih panela, fasadnog omotača doprineće tome. Očekuje se da godina pred nama bude prekretnica kada je reč o kvalitetu vazduha koji udišu Novopazarci. Tome će u najvećoj meri doprineti i izradnja toplane na biomasu i gasifikacija.

Brojni projekti su već realizovani u cilju postizanja visokog stepena energetske efikasnosti, ali i zaštite životne sredine, te smanjenja zagađenja.

Novi Pazar je jedna od šest lokalnih samouprava u čitavoj zemlji koja je tokom prošle godine uspešno realizovala projekat zamene individualnih ložišta na čvrsto gorivo kotlovima za pelet.

Ugradnja solarnih panela, zamena stolarije i fasada projekti su koje je Grad Novi Pazar uz pomoć države, odnosno resorsnog Ministartva energetike realizovao, a za koje su građani pokazali veliko interesovanje, što je istovremeno i značajan indikator percepcije i stepena ekološke svesti ljudi.

Pomenuti projekti i konkursi biće raspisani i ove godine.

Smanjenju zagađenja u najvećoj meri doprineće izgradnja toplane na biomasu, te izmeštanje postojećeg postrojenja iz centra grada, zamena postojećih kotlovima na pelet u ustanovama, kakav je bio slučaj u dvorani Pendik, te pošumljavanje.

Podsetimo, o zameni kotlova u osnovnim školama, ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina, bilo je, između ostalog, reči i na nedavno održanom sastanku gradskog rukovodstva i ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, održanog u Beogradu.

Projekti koji za cilj imaju postizanje visokog stepena energetske efikasnosti, a primaro zaštitu žiotne sredine i smanjenje zagađenja kavi su pomenuta izgradnja toplane na biomasu i gasifikacija, su kapitalni projekti za grad Novi Pazar i njegove stanovnike.

Senada Kalić

 

Podeli