PolitikaVesti

SPP: Neadekvatna reakcija nadležnih rezultirala novim incidentom u Priboju

Povodom novog incidenta, kada je na Badnje veče u Priboju grupa mladića slavila uz pesmu “Božić je, pucaj u džamije” umesto pucaj u prangije, kako glasi izvorna pesma, u Stranci pravde i pomirenja održana je konferencija za novinare. U toj stranci smatraju da je neadekvatna reakcija nadležnih na sličan prošlonedeljni događaj u Priboju, kada su pripadnici MUP-a na privatnoj proslavi pevali neprikladne pesme u kojima se poziva na ponavljanje Srebrenice i Vukovara, rezultirala novim fašističkim divljanjem. Iz SPP-a apeluju na nadležne organe da se vinovnici pronađu i adekvatno kazne.

Predsednik OO SPP-a Priboj, Fahrudin Alagić podsetio je da se ta stranka oglasila saopštenje za javnost oštro osuđujući  ponašanje pripadnika MUP-a povodom proslave rođenja sina jednog od njih, i zahtevajući adekvatno regovanje nadležnih, državnih i opštinskih organa.

”Umesto reakcije, desio se novi incident”, kaže Alagić. Dodao je da  to ne vodi ničemu, te da takvi događaji šalju poruku da Bošnjaci u Priboju nemaju mesta i da ne treba da se osećaju sigurnim.

Novi incident je pokolebao mišljenje glavnog imama pribojskog Medžlisa, Harun efendije Eminagića, da je proslava rođenja deteta uz veličanje ratnih zločina, usamljen slučaj. ”Ispostavilo se – kaže Eminagić – da je novo divljanje rezultat blage reakcije države”. Podsetio je na događaj iz 1994. godine, kada je grupa huligana napala pribojsku glavnu Hasanaginu džamiju na Badnji dan 6. januara i postavio pitanje, ”da li Bošnjaci treba da strepe od proslava hrišćanskih blagdana i da li u svojoj zemlji mogu biti sigurni”.

Predsednik SPP-a Usame Zukorlić je rakao da je jedan od zaključaka prilikom njegove posete Priboju, da je ta opština primer multietničnosti, ali da se na ovaj način pokazuje da neko želi razdor između Bošnjaka i Srba u toj opštini.

”Lično ću zatražiti od predsednika Srbije da promeni odnos po ovom pitanju. Preneću mu poruke Bošnjaka Priboja, sa ciljem da prestanu ovi nacionalfašistički izlivi. Želimo da oni koji su pevali neprikladne fašističke pesme na proslavama, i oni koji su ispisivali grafite na bošnjačkim kućama budu u zatvoru, jer su poremetili javni red i mir”, rekao je Zukorlić.

S.Lj.

Podeli